Už jste zkusili polévku z cukety? Tato sametově jemná polévka překvapí hned dvakrát: Jednoduchou přípravou i úžasnou svěží chutí.
Cuketovou polévku můžete podávat teplou, ale v horkých letních dnech chutná i za studena. Textura polévky je dokonale krémová a hutná i bez použití jíšky či smetany.
Potřebujete:
1 velkou neoloupanou cuketu pokrájenou na kostky, 5 na plátky pokrájených očištěných žampionů, větší nadrobno pokrájenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci ghí, vrchovatou lžičku prolisovaného česneku, 1/2 šálku zeleninového vývaru, sůl, čerstvě drcený pepř, 1 lžč polévkového koření.
K podávání: hobliny parmezánu, usekané lístky čerstvé bazalky.
Postup:
1) Na olivovém oleji a troše ghí nechte zesklovatět cibulku. Přidejte česnek a restujte dozlatova.
2) Přisypte na kostky pokrájenou cuketu a duste na nižší stupeň cca pět minut. Promícháváejte, ať se cuketa nepřichytí. Osolte, opepřete a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte polévkové koření a vařte cca 10 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
3) V menším kastrolku rozehřejte nové ghí a vsypte plátky žampionů. Žampiony nejdříve vtáhnou tuk a jakmile ho začnou pouštět zpět, podlijte trochou vody a duste cca 5 minut. Podušené žampiony vsypte do polévky. Podávejte s čerstvou pokrájenou bazalkou a hoblinami parmezánu.
Pozn: Pokud si přípravu polévky chcete urychlit, přisypte žampiony hned na začátku k cibulce. Před rozmixováním polévky pár žampionů dejte stranou a pak vraťte vcelku do polévky na ozdobu.