Potřebujete: 500g rybích filet (výborná je třeba treska, ale můžete použít jakoukoli bílou rybu), 1 velkou (bílou) cibuli rozsekanou v robotu na jemnou pastu, 1/2 plechovky kokosového mléka (zbylé mléko využijete na marinádu).
Na marinádu potřebujete: šťávu z půlky limetky, 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty a 1 menší lžičku chilli pasty (množství volte dle uvážení), 2 lžičky směsi koření na ryby Shan, druhou půlku plechovky kokosového mléka.
Postup:
1) Smíchejte všechny ingredience na marinádu a osušené rybí filety marinujte několik hodin. Na středně rozpáleném oleji opečte cibulovou pastu.
2) Přidejte rybí maso a krátce opečte z obou stran. Přidejte zbylé kokosové mléko i všechnu zbylou marinádu. Vše nechte na nízkou teplotu společně vařit, dokud ryba není hotová.
3) Před podáváním dochuťte limetkou případně ještě přidejte špetku směsi koření na ryby.
Sůl jsem do tohoto kari nepřidávala. I když jí směs koření neobsahuje velký podíl, je pro mě naprosto dostatečná. Můžete však podle chuti ještě dosolit. Jako příloha je vhodná basmati rýže nebo indické placky.
Základní marináda k rybě
Potřebujete: 1-1.5 kg ryby, 1 a půl lžíce česnekové pasty, 500g přepuštěného másla ghí a směs koření na ryby (množství podle chuti).
Postup: Smíchejte česnekovou pastu a koření. Potřete rybu a nechte 30 minut marinovat. Rozpalte máslo ghí a rybu opékejte dozlatova, dokud maso není zcela hotové. Před podáváním zakápněte limetkou.
Rychlé rybí kari
Do tohoto kari doporučuji zejména mořské ryby, ale můžete nahradit i jakoukoli sladkovodní.
Potřebujete: 1-1.5 kg ryby pokrájené na kostky, šálek bílého jogurtu, 1 lžičku česnekové pasty, půl cibule pokrájené najemno, 15-25 koření kari listy, přepuštěné máslo ghee nebo olej a směs koření na ryby.
Postup: Cibulku osmažte dozlatova. Přidejte celé kari listy, česnekovou pastu, jogurt a směs směs koření na ryby. Vše pár minut opékejte. Potom přidejte rybu a pečte dalších 10 minut. Dobře promíchejte. Dolijte vodu a na mírném plameni duste, dokud ryba není hotová. Podávejte s dobrou jasmínovou rýží.