S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Červená čočka pro děti

16.03.2022

Červená čočka pro děti

Luštěniny a indická kuchyně patří k sobě. Zajímalo mě ale, jak je to s luštěninami u malých dětí. V západním světě je doporučeno začít čočku podávat až kolem jednoho roku dítěte. Oproti tomu v Indii, dostávají batolata luštěniny hned s prvními příkrmy. Tedy kolem 4-6 měsíce. Díky tomu si prý tělo snáze „zvykne“ a dokáže luštěniny lépe strávit, aniž by způsobovala nadýmání. Jestli to tak skutečně je, to nevím, ale pravda je, že indům luštěniny nijak velké potíže nepůsobí.

Kdy luštěniny zařadit do jídelníčku je tedy otázkou přístupu každé maminky. Určitě je ale vhodné začít po malých dávkách a až pokud dítěti čočka nepůsobí žádné potíže, může být plnohodnotnou součástí jídelníčku. Podle indických zvyklostí jsem je i já zaváděla velmi brzy, stejně tak koření a v malé míře i chilli.

Jednoznačně nejvhodnějším typem čočky pro děti je červená čočka (nepleťte si ji s celou červenou čočkou „masoor whole“, která naopak pro děti vhodná není). Červená čočka neobsahuje tolik vlákniny jako jiné druhy, není proto tak nadýmavá. Má jemnou nasládlou chuť, nemusíte ji před přípravou ani namáčet a uvařená je za třicet minut. Konzistenci má lehkou, krémovou. Je proto ideální pro první příkrmy.

Pokud připravujete luštěniny pro (jakkoli staré) děti, vždy dodržujte tyto zásady:

  • Nepoužívejte konzervované již vařené luštěniny
  • Namočte je nadvakrát – nejdříve na hodinu až dvě. Vodu vylejte a dejte novou. Tuto vodu však před vařením opět vylejte a luštěniny vařte v čisté nesolené vodě.
  • Při vaření seberte mělkou naběračkou pěnu, která zůstává na hladině
  • Luštěniny vařte po-ma-lu na nízkou teplotu. Dlouhý var také snižuje nadýmavost. Nevařte je v tlakovém hrnci.

Červenou čočku jsem synovi začala dávat, ještě než se naučil kousat. Vše jsem tedy mixovala nebo rozmačkala na jemnou kaši. A tyto recepty se mi u něj osvědčily nejvíc:

Čočka s máslovou dýní a bramborem

Potřebujete: ¼ hrnku červené čočky, 1 střední bramboru a zhruba stejný kus oloupané máslové dýně, špetka mletého koriandru, 1 a ½ hrnku domácího vývaru.

Postup: Čočku propláchněte. Ve vývaru se špetkou koriandru vařte doměkka cca 25 minut spolu s oloupanou pokrájenou bramborou a dýní. Vše rozmixujte dohladka.

Čočka s jablkem a zeleninou

Potřebujete: ¼ hrnku červené čočky, 1 střední bramboru pokrájenou na kostky, stejný díl květáku (pouze růžičky), kousek bílé části pórku, oloupané pokrájené jablko, 1 hrnek vody nebo zeleninového vývaru.

Postup: Rozehřejte v pánvi trochu oleje a opečte pokrájený pórek. Přisypte propláchnutou čočku, vodu nebo vývar a vařte 5 minut. K čočce přidejte pokrájenou bramboru a vařte dalších 5 minut. Přidejte květák i jablko a vařte, dokud není vše měkké (cca 10 minut). Směs rozmixujte nebo rozmačkejte.

Pokročilí strávníci už zvládnou i „dětský dhal“

Potřebujete: ½ hrnku červené čočky, olej, malou pokrájenou cibuli, ½ lžičky mletého česneku, 2 hrnky vody nebo vývaru, 1 bramboru, ½ lžičky mletého koriandru, ½ lžičky turmeriku.

Postup: Na oleji opečte cibuli. Přidejte všechno koření a krátce opečte. K cibuli nasypte pokrájený brambor a čočku. Zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu a pomalu vařte 20 – 30 minut. Podle potřeby můžete přidat vodu. Před podáváním lehce rozmačkejte větší kousky brambor.

Pár osvědčených tipů závěrem:

  • Pokud máte domácí zeleninový nebo masový vývar, použijte ho k vaření luštěnin místo vody. Stačí pak přidat jen čerstvé bylinky a máte skvělou svačinu.
  • Rozmixovanou červenou čočkou můžete nastavit jakoukoli zeleninovou i ovocnou kaši. Začněte po malých dávkách. Je to ideální způsob jak čočku pomalu zařadit do jídelníčku.
  • Pro starší děti, které už zvládnou kousat, můžete vychlazenou čočku smíchat s lučinou, bylinkami a použít ji jako pomazánku na pečivo nebo suchary.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZmMwNTQw