Ideální letní večeře i svačina na víkendovou túru do přírody. Luštěninové pomazánky jsou minerálů a vlákniny. Jsou zdravé a lehké a přesto zasytí. Podávejte je v kombinaci s čerstvou krájenou zeleninou, vařeným vajíčkem, sýry, křupavým čerstvým pečivem nebo jako pomazánku do wrapů. Salát z červené čočky je rychlý na přípravu a chutná za tepla i za studena.
Potřebujete: 80g červené čočky, 2 menší mrkve nahrubo nastrouhané, 1 malá červená cibule pokrájená na malé kostičky, prolisovaný stroužek česneku, olivový olej, pár kapek citrónové šťávy, sůl, kurkuma, pepř.
1) Na olivovém oleji opečte cibulku. Snižte teplotu, přidejte česnek a mrkev. Promíchávejte, aby se česnek a mrkev nespálily. Přisypte propláchnutou a okapanou červenou čočku (čočku nemusíte před přípravou namáčet). Restujte asi 5 minut.
2) Vše zalijte 100 ml vařící vody nebo zeleninovým vývarem. Přidejte kurkumu a za občasného míchání pomalu duste asi 20 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Velkou lžící nebo vidličkou čočku lehce rozmačkejte. Dobře promíchejte. Podávejte s plackami čapátí nebo celozrnným pečivem.