Tapioku jsem už vyzkoušela na mnoho způsobů a tentokrát jsem si pohrála s formou servírování.
Na pět bábovek potřebujete: 4 lžíce předem namočené tapioky, 1 rozšlehané vejce, ½ hrnku kokosového mléka a ½ hrnku tučné smetany, špetka soli, ¼ hrnku třtinového cukru a 1 vanilkový cukr.
1) Smetanu smíchejte s kokosovým mlékem a přisypte namočenou tapioku. Za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte asi pět minut a přidejte oba cukry. Stáhněte z plamene a opatrně zašlehejte vajíčko. Dejte pozor, aby se nesrazilo do hrudek. Znova přiveďte k varu a na (velmi) mírném plamenu povařte do zhoustnutí.
2) Silikonové formičky naplňte horkou tapiokovou kaší. Nechte vychladnout a ztuhnout. Nožem pak uvolněte horní okraj tapiokového pudinku od formičky – jako na obrázku. Protože je tapioka škrob, k silikonovému povrchu přilne celkem pevna nepůjde vyklopit. Tapiokovou bábovku vysvobodíte z formičky tak, že silikon obrátíte naruby a tapioku z ní „vyloupnete“ (viz. obrázek). Je to podstatně jednodušší, než to vypadá! Tapiokový dezert podávejte s jahodami rozmačkanými s trochou moučkového cukru (případně doplňte kopečkem citrónové zmrzliny.)
Vpravo - tapioka namočená přes noc ve vodě, vlevo suchá tapioka. Namočená tapioka zvětší objem cca 1x. Půl hrnku tapioky v suchém stavu odpovídá cca 120gr a připravíte z něj čtyři porce pudinku.
...a takhle vypadá ten moment, kdy tapiokový pudink přestaňte vařit a nalijte do mističek.