S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Pomazánka z domácího sýru a pečených paprik

10.03.2022

Pomazánka z domácího sýru a pečených paprik

Pomazánka z domácího indického sýru panýr je velmi jednoduchá a pokaždé si ji můžete připravit v jiné variantě. Kromě pečených paprik můžete přimíchat čerstvé bylinky, česnek, houby, ořechy nebo cokoli vás prostě napadne.

Základem pomazánky je indický sýr panýr. K přípravě panýru nepotřebujete nic víc než tučné (a tím myslím opravdu tučné – nejlépe farmářské) mléko a citronovou šťávu. Tuhý panýr pokrájený na kostky můžete použít do kari jako alternativu k masu nebo připravit panýrové špízy. Panýr vydrží pečení i smažení a nerozteče se jako většina tvrdých sýrů. Před přípravou ho můžete marinovat a následně ještě rychle opéct na pánvi (tradičně se k tomu v indické kuchyni používá hořčičný olej, který je však v EU jako potravina zakázaný).

Pokud panýr před ztuhnutím rozmělníte, můžete z něj připravit vegetariánské „karbanátky“ placičky Tikka ale také sladké dezerty, například šafránové Sandesh. Další využití panýru je pak nespočet variant domácích pomazánek, třeba ta s pečenými paprikami:



Budete potřebovat:
 1L tučného mléka, 2-3 lžíce čisté citronové šťávy nebo octa, velkou červenou papriku, malý kelímek bílého jogurtu, sůl, lžičku mletého česneku.

Postup: 1) Nejdříve si připravte papriku – podélně rozkrojte na dva díly, položte do zapékací misky dužinou dolů a zakápněte olivovým olejem. Dejte péct asi na 200 °C cca 30 minut. Po upečení odstraňte z papriky vrchní popraskanou slupku.

2) Ve velkém hrnci přiveďte k varu mléko. Za stálého míchání povařte několik minut a přidejte citronovou šťávu nebo ocet. Stále promíchávejte ještě asi tři minutky. Přes ceník vystlaný plátýnkem sceďte syrovátku a zachycený sýr v plátýnku dobře vyždímejte. Vmíchejte jogurt, sůl, česnek a opečenou papriku pokrájenou na kousky. Vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

3) Pomazánka je nyní hotová, ale poněkud tekutá. Potřebuje uležet v chladu přes noc, kdy lehce zahoustne a ráno bude krásně krémově nadýchaná.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ODdmOGI