Z posledního grilování nám doma zůstalo ještě pár krevet, takže se o víkendu konečně dostalo i na jedno z mých nejoblíbenějších kari – krevety v kokosové omáčce s ananasem. Pravda, pro tento recept jsem si z indické kuchyně musela „odskočit“ až do Thajska. V Indii se totiž (až na výjimky tvořené přímořskými oblastmi) s krevetovým kari prakticky nesetkáte. Například v paňdžábské kuchyni, ze které čerpám nejčastěji, se krevety, ale dokonce ani ryby, v běžném jídelníčku prakticky neobjevují. A to i navzdory faktu, že oblast Paňdžábu je protkána spoustou velkých řek i malých říček (odsud ostatně také název Paňdžáb - v překladu „Pět řek“). Dnešní recept kombinující krevety s kokosovou omáčkou a ananasem je tak „nevídanou exotikou“ i pro nás! :-)
Potřebujete (2 porce): plechovka kokosového mléka, ½ hrnku vody, šťáva z půlky limetky, 8 oloupaných očištěných krevet (já použila velké tygří, ale do kari omáček se dávají krevety malé. Tygří krevety se více hodí na grilování), ½ hrnku čerstvého ananasu pokrájeného na kostky, ½ lžíce rybí omáčky, ½ lžíce hnědého cukru, 1-2 lžíce červené kari pasty, olej.
Postup:
1) Na mírně rozpáleném oleji opečte červenou kari pastu. Olej nesmí být moc horký, aby se pasta nespálila. Přidejte kokosové mléko, vodu a šťávu z limetky. Přiveďte k varu a vmíchejte krevety a ananas.
2) Vařte na mírný stupeň 20 minut. Dochuťte rybí omáčkou, oslaďte cukrem a podle potřeby ještě zakápněte limetkovou šťávou. Tato kari omáčka má být řidší, nevařte tedy do zhoustnutí. Podávejte s basmati rýží.