Recept na kuřecí tikku mám od majitele indické restaurace Mailsi. Je to jeho osobní receptura vypilovaná léty praxe. Pro kari je typická chuť mandlové pasty. Spolu se smetanou vytvoří zajímavou sladkou chuť, která vzdáleně připomíná kokosové mléko.
Potřebujete:
1 a 1/2 bílé cibule pokrájené nadrobno, 1-2 sušené chilli papričky, 1/2 lžičky celého římského kmínu, 1/2 lžičky celého koriandru, 3 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku kari pasty Tikka od Patak’s, hrst mandlí a kešu (množství uvádím dohromady), 1 velké zralé rajče bez slupky, 1/2 kelímku sladké tučné smetany máslo ghí nebo rostlinný olej , sůl. Dále potřebujete: 1 kuřecí prso pokrájené na kostky. Na marinádu: lžičku koření na grilování masala tandúri, rostlinný olej, bílý jogurt.
Postup:
1) Mandle i kešu dejte do misky a zalijte vodou. Vody pouze tolik, aby byly ořechy těsně pod hladinou. Nechte stát tři hodiny. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu na vláčnou hladkou pastu.
2) Na marinádu smíchejte olej, bílý jogurt a koření masala tandúri. Kuřecí maso naložte do marinády na několik hodin nebo přes noc. Maso i s marinádou vyklopte do pekáčku. Přidejte maličko vody a pečte na 220°C zhruba 40 minut v předehřáté troubě (po 20 minutách otočte). Maso do omáčky se připravuje odděleně a do omáčky ho vložíte až těsně před podáváním.
3) Římský kmín a celý koriandr lehce podrťte v hmoždíři. Na mírně rozpáleném tuku opečte celé chilli papričky, římský kmín a koriandr. Přisypte cibuli a (na stupeň 2) opékejte 15 minut. Až cibule zesklovatí a sem tam se objeví nahnědlé okraje, vmíchejte pastu Tikka masala. Zvyšte teplotu na stupeň 5 a opékejte pět minut.
4) Postupně vmíchejte zázvor, česnek a rajče. Vždy nechte cca pět minut dusit, než přidáte další ingredienci. Pokud to není opravdu nutné, vodu zatím nepřidávejte. Vmíchejte pastu z kešu a mandlí (teď už to asi bude chtít maličko vody - ale opravdu jen maličko). Osolte a ochutnejte (je to skvělé, že? Ale ještě vydržte...)
5) Pokud je třeba přitlačit, přidejte ještě trochu Tikka pasty. Vody dolévejte jen velmi málo a na stupeň 2-3 duste přiklopené cca hodinu dokud cibule nezesládne a nevymizí všechny syrové kyselé chutě. Ochutnejte a případně ještě duste 30 minut. Po dlouhém varu omáčka sama zesládne a není třeba přidávat cukr, tuk se odděluje od omáčky a cibule na skus "křupe".
6) Na závěr zastříkněte trochou vroucí vody a přidejte smetanu. Ještě duste cca 15 minut. Vytvoří se tak šťavnatý "sauce", který je skvělý zejména na namáčení indického chleba naan.