Tyto malé dezertky s jahodovou náplní jsou ideální sladkou tečkou v horkých dnech. Jsou velmi lehké a v horku se nekazí, ani když je necháte déle na stole. Jahodovou náplň můžete použít také na ovocný koláč místo klasického želé nebo si připravit zdravou odpolední svačinu - želé smíchejte s bílým jogurtem nebo rýžovým pudingem firni.
Podle toho kolik máte času (a nálady...), můžete upéct buď malé košíčky nebo jeden velký koláčový korpus nebo koupit hotový korpus v obchodě. Na malé košíčky připravte těsto z 210g hladké mouky, 30g mletého přírodního cukru, 100g změklého másla a 2 žloutků. Vše dobře promíchejte a zpracujte nelepivé těsto. Těsto nechte hodinu uležet a pak vtlačujte do formiček. Pečte cca 15 minut na 200 °C.
Jahodová náplň: 1/2 hrnku tapioky namočte do vody na 2 hodiny. Po 2 hodinách přendejte do hrnce a nechte pouze tolik vody, aby bylo možné kuličky rozmixovat. Rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte dvě hrstě česrtvých omytých jahod a 2-3 lžíce mletého přírodního cukru. Vše znova umixujte dohladka. Jahodovou směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile krém začne vařit, snižtě teplotu a vařte cca 15 minut v nezakryté nádobě, aby se odpařilo co nejvíc vody. Promíchávejte odspodu, protože tapioka ihned želíruje. Jakmile krém zhoustne, stáhněte ze sporáku, nechte pár minut vychladnout, naplňte korpusy a ozdobte čerstvým ovocem.
Firni s jahodovým želé
Pokud jako já nemáte rádi sladké rýžové nákypy, může ve vás firni budit nedůvěru. Firni je sice také z rýže, ale umixované zcela dohladka, takže nejvíc připomíná klasickou krupicovou kaši. Když jsem firni vyzkoušela poprvé, byla jsem mile překvapena. Firni se podává chlazené a je to výborná odpolední svačina do kanceláře nebo do školy.
Jahodové želé připravte podle postupu uvedeného výše. Želé vlijte do sklenic nebo mističek a doplňte rýžovým firni.
Na 8-10 porcí firni potřebujete: 12 lžic suché nevařené basmati rýže, 1L tučného mléka (ideální je mléko z farmy), 1 lžička vanilkové esence a přírodní cukr podle chuti.
Postup:
1) Basmati rýži namočte na 4 hodiny. Vodu slijte a v troše mléka rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem na jemnou kaši.
2) V hrnci přiveďte k varu tučné mléko. Přidejte vanilkovou esenci a cukr. Jakmile začne mléko vařit, přidejte rozmixovanou rýži a na mítnou teplotu vařte do zhoustnutí (asi 10 - 15 minut).
3) Hotové firni přelijte do skleniček nebo misek. Podávejte chlazené.