S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Jahodové košíčky z tapioky

12.04.2022

Jahodové košíčky z tapioky

Tyto malé dezertky s jahodovou náplní jsou ideální sladkou tečkou v horkých dnech. Jsou velmi lehké a v horku se nekazí, ani když je necháte déle na stole. Jahodovou náplň můžete použít také na ovocný koláč místo klasického želé nebo si připravit zdravou odpolední svačinu - želé smíchejte s bílým jogurtem nebo rýžovým pudingem firni.

Podle toho kolik máte času (a nálady...), můžete upéct buď malé košíčky nebo jeden velký koláčový korpus nebo koupit hotový korpus v obchodě. Na malé košíčky připravte těsto z 210g hladké mouky, 30g mletého přírodního cukru, 100g změklého másla a 2 žloutků. Vše dobře promíchejte a zpracujte nelepivé těsto. Těsto nechte hodinu uležet a pak vtlačujte do formiček. Pečte cca 15 minut na 200 °C.

Jahodová náplň: 1/2 hrnku tapioky namočte do vody na 2 hodiny. Po 2 hodinách přendejte do hrnce a nechte pouze tolik vody, aby bylo možné kuličky rozmixovat. Rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte dvě hrstě česrtvých omytých jahod a 2-3 lžíce mletého přírodního cukru. Vše znova umixujte dohladka. Jahodovou směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile krém začne vařit, snižtě teplotu a vařte cca 15 minut v nezakryté nádobě, aby se odpařilo co nejvíc vody. Promíchávejte odspodu, protože tapioka ihned želíruje. Jakmile krém zhoustne, stáhněte ze sporáku, nechte pár minut vychladnout, naplňte korpusy a ozdobte čerstvým ovocem.

Firni s jahodovým želé

Pokud jako já nemáte rádi sladké rýžové nákypy, může ve vás firni budit nedůvěru. Firni je sice také z rýže, ale umixované zcela dohladka, takže nejvíc připomíná klasickou krupicovou kaši. Když jsem firni vyzkoušela poprvé, byla jsem mile překvapena. Firni se podává chlazené a je to výborná odpolední svačina do kanceláře nebo do školy. 

Jahodové želé připravte podle postupu uvedeného výše. Želé vlijte do sklenic nebo mističek a doplňte rýžovým firni.

Na 8-10 porcí  firni potřebujete: 12 lžic suché nevařené basmati rýže, 1L tučného mléka (ideální je mléko z farmy), 1 lžička vanilkové esence a přírodní cukr podle chuti.

Postup:

1) Basmati rýži namočte na 4 hodiny. Vodu slijte a v troše mléka rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem na jemnou kaši.

2) V hrnci přiveďte k varu tučné mléko. Přidejte vanilkovou esenci a cukr. Jakmile začne mléko vařit, přidejte rozmixovanou rýži a na mítnou teplotu vařte do zhoustnutí (asi 10 - 15 minut).

3) Hotové firni přelijte do skleniček nebo misek. Podávejte chlazené.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZTI4NzI5O