Placky čapátí patří k mým nejoblíbenějším přílohám. Čapátí jsou ale vynikající i plněné. Pak je podávám samostatně jen s rajtami nebo čatní, krájenou čerstvou zeleninou nebo salátem. Plněné čapátí jsou vhodné jako vydatnější svačina nebo večeře.
Potřebujete:
Na čapátí: 300gr celozrnné pšeničné mouky atty, lžička soli, lžíce oleje, 150 ml vlažné vody. Na náplň: 125gr najemno pokrajeného camembertu, hrst usekaného čerstvého koriandru, čerstvouv najemno pokrájenou chilli papričku.
Postup:
1) Smíchejte mouku attu, sůl, olej a cca 150 ml vlažné vody. Rukou vypracujte pevné nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu mouky tak, aby těsto bylo nelepivé a dobře se s ním pracovalo. Potřete vrstvičkou oleje a nechte stranou.
2) Do misky dejte najemno pokrájený camembert, přidejte koriandr, chilli papričku a promíchejte. Těsto rozdělte na šest dílků. Každý díl rozválejte do kruhu (o průměru dezertního talířku). Do takto připravené placky vložte vrchovatou lžíci náplně a hořejší okraje placky spojte "do měšce" tak, abyste náplň uzavřeli.
3) Lehce podsypte moukou a rozválejte zhruba do stejné velikosti původní placky (plněné placky bývají o něco menší než klasické čapátí. Na výšku jsou silnější).
Na rozdíl od klasických čapátí, každou plněnou placku opékejte na troše oleje. Nejlépe když si před vložením každé placky potřete pánev jen malou vstvičkou oleje. Opečte do zlatohněda z jedné strany. Otočte a opečte z druhé strany. Podávejte nejlépe ještě teplé s rajtami, čatní a zeleninou.