Potřebujete:
1/2 hrnku suché hnědé cizrny nebo plechovku hnědé vařené cizrny, 3 najemno pokrájené cibule, 2 na pastu rozsekaná rajčata, 2 stroužky prolisovaného česneku a dvakrát tak větší množství čerstvého strouhaného zázvoru. Celé koření: 1lžč celého koriandru, kousek celé skořice, 2-3 celé sušené chilli a 1lžč fenyklového semínka. Mleté koření: 1lžč mleté kurkumy, mleté chilli (dle chuti), 1/2 lžičky mletého koriandru, sůl, větší množství ghí nebo oleje (kombinuji oba tuky).
Pozn.: Pokud máte vařenou z plechovky, ušetříte si tím hodně času. V opačném případě doporučuji namočenou a slitou cizrnu předvařit zvlášť a pak ji dovařit v masale.
Postup:
1) Na větším množství středně rozehřátého tuku nechte rozvonět všechno celé koření. Vsypte pokrájenou cibuli a restujte téměř do zlatohněda.
Vmíchejte všechno mleté koření a krátce orestujte. Přidejte česnek a zázvor. Krátce orestujte a vmíchejte na pastu rozsekaná rajčata. Osolíte dle chuti.
Zastříkněte trochou vody a vyduste na šťávu.
2) Do hotové masaly přidejte vařenou cizrnu. Případně vmíchejte namočenou slitou cizrnu, zastříkněte vodou a na nízkou teplotu vařte, dokud cizrna není zcela měkká. Hotové sypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo plackami čapati.