Potřebujete: 1 větší dýni hokaido (cca 1200gr), 1 plechovku kokosového mléka, olej, 2 cibule nakrájené najemno, máslo ghí, kousek pokrájeného zázvoru (2 cm), 2-4 stroužky česneku, 1 sušenou chilli papričku, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 litr zeleninového vývaru, pepř, sůl.
Postup:
1) Dýni dobře omyjte, překrojte napůl, odstraňte semínka a každou polovinu ještě nakrájejte na čtyři plátky. Nakrájenou dýni rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a potřete olejem. Pečte doměkka na 220 °C cca 45 minut.
2) V hrnci rozehřejte máslo ghí a nechte na něm zvolna zesklovatět cibuli. Přidejte chilli papričku a zázvor. Opékejte další dvě minutky. Přidejte prolisovaný česnek, skořici a muškátový oříšek. Rychle promíchejte. Do hrnce přisypte upečenou měkkou dýni. Vidličkou nebo vařečkou ji můžete trochu rozmačkat. Přilijte trochu zeleninového vývaru a vše rozmixujte ponorným mixérem na pyré.
3) Vmíchejte zbytek vývaru a 1/2 plechovky kokosového mléka (zbylé mléko přidejte do polévky až těsně před podáváním). Promíchejte, podle chuti osolte a přiveďte k varu. Polévku zvolna vařte na nízký stupeň 15 minut. Podávejte s čerstvými bylinkami.