Tažin je tradiční arabské jídlo, které má nekonečné množství obměn. Všechny varianty spojuje způsob přípravy pokrmu, který je podobně „nekonečný“ (několikahodinové dušení v uzavřené hliněné nádobě). V našich podmínkách zvládnete tažin samozřejmě rychleji. Můžete zkusit zeleninový tažin nebo variantu s masem. Vhodné je jehněčí nebo hovězí. Tažin podávejte s arabským chlebem nebo plackami podle vlastní chuti. Na co však určitě nesmíte zapomenout je pořádná dávka feferonkové harissy!
1) Nejdříve připravte masové kuličky: Smíchejte 750 mletého masa, 1 malou najemno pokrájenou cibuli, 1 vrchovatou lžičku směsi prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru nebo hotovou pastu, 1 lžičku červené papriky, 1 lžičku mletého římského kmínu, 2 lžíce drobně pokrájených čerstvých listů koriandru, sůl a pepř.
Z masové směsi tvarujte kuličky, které pomalu opékejte ze všech stran v hluboké pánvi dozlatova. Přendejte na papírovou utěrku a prozatím nechte stranou.
2) Ve stejném oleji připravte rajčatovou omáčku.
Na omáčku potřebujete: 2 konzervy loupaných rajčat, 1 větší nadrobno pokrájenou cibuli, 1 lžičku směsi prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru, 250ml, 2 lžičky mletého římského kmínu , špetku mleté skořice, 1 lžičku papriky, 2 lžičky harissy, hrst čerstvých listů koriandru na posypání, 4 vajíčka.
Do rozpáleného oleje vhoďte cibuli a nechte lehce zesklovatět. Přidejte směs zázvoru a česneku, pár minut společně opékejte a pak přidejte všechno sypké koření. Krátce společně osmahněte. Přidejte rajčata i se šťávou a harissu. Rajčatovou omáčku pomalu duste půl hodiny. Pokud je třeba přidejte trochu vody. Do omáčky přidejte masové kuličky. Přiklopené nechte vše dusit dalších dvacet minut. Na závěr rozklepněte do směsi vajíčka a nechte ztuhnout. Hotové posypte čerstvým koriandrem a podávejte s oblíbenými plackami.