Žádné indické kari prý není kompletní bez sladkého dezertu. Gulab jamun je určitě jeden z nejoblíbenějších. Velmi často ho objevíte v jídelním lístku indických restaurací. Tento dezert je opravdu velmi sladký. Možná i proto se obvykle podává pouze jedna kulička přelitá cukrovým sirupem.
Na kuličky budete potřebovat (množství cca na 12 kuliček): 1 hrnek sušeného mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci hladké semolinové mouky, 2 lžíce rozpuštěného másla, 5 lžic mléka, ½ lžičky jedlé sody, rostlinný olej.
Na cukrový sirup budete potřebovat: 2 hrnky cukru krystal, 1 a ½ hrnku vody, 2 tobolky koření zelený kardamom.
1) Do vody nasypte cukr a dvě rozmáčklá zrnka kardamomu. Přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, dokud cukrový sirup lehce nezhoustne.
2) K sušenému mléku přisypte oba druhy mouky, jedlou sodu a dobře promíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a rukou zpracujte. Těsto na kuličky gulab jamun má být pevné a suché. Pokud se ale příliš drolí, přidejte ještě lžíci mléka.
3) Z těsta tvarujte menší kuličky podobné bramborovým kroketám. Během smažení se jejich velikost zdvojnásobí. V dostatečně vysoké pánvi nebo kastrolu rozpalte olej. Kuličky musíte smažit ponořené. (Zkoušela jsem to i na klasické pánvi s minimem oleje a opravdu to nejde!) Jakmile je do rozpáleného tuku vložíte, klesnou ke dnu. Hned je lehce podeberte děrovanou naběračkou. Pak je zlehka otáčejte, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran dozlatova. Olej nesmí být příliš rozpálený. Kuličky by se na povrchu spálily a uvnitř zůstaly syrové. Pokud se gulab jamun v tuku rozpadají, jsou příliš velké. Rozpulte každou kuličku a do tuku vkládejte po menších kouskách.
4) Dozlatova opečené dezertky přendejte na cedník a nechte okapat. Pak je přendejte do kastrolu s cukrovým sirupem. Sirup musí být ještě teplý, ale nesmí vařit. Kuličky v lázni promíchávejte dalších 5 – 10 minut, aby do sebe nasákly cukr ze všech stran. Hotový dezert můžete posypat plátky mandlí nebo pistácií.
Indický dezert Gulab Jamun si takémůžete koupit už hotový.