S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Indické placky čapátí

03.03.2022

Indické placky čapátí

Indické placky čapátí

Placky čapátí jsou v indické kuchyni nejčastější přílohou rozmanitých pokrmů. K jejich výrobě je třeba jen celozrnná mouka atta, voda a trocha oleje. Pro mnoho chudých lidí jsou tak mnohem dostupnější než například rýže. 

Čapátí neslouží pouze jako příloha, ale při tradičním stolování zároveň nahrazuje příbor. Z placky utrhněte menší kus, prsty vytvarujte do provizorní mističky a tou nabírejte jídlo z talíře.

Placky čapátí nejlépe připravíte z celozrnné pšeničné mouky atty. Je mnohem sladší a obsahuje více lepku než běžné celozrnné mouky. Je to dáno technologií zpracování, která kopíruje tradiční techniky - tedy svislé drcení mouky kamenným válečkem. V důsledku toho je škrob i lepek rozštěpen na menší částečky. 

S attou se velmi dobře pracuje, snadno zpracujete pevné těsto, které se netrhá. Ideální je pro přípravu placek, ale využijete ji i při kváskovém pečení - část běžné mouky nahraďte attou. Těsto je vláčnější a chléb chuťově lahodnější.

1. Smíchejte indickou mouku atta se špetkou soli, vodou a olejem v poměru: 1 hrnek mouky, 1/4 hrnku vody, 1 lžíce oleje. Ingredience přidávejte po troškách a těsto propracujte rukama. Nesmí se drolit ani lepit. Pokud se těsto drolí nebo lepí na ruce, přidejte raději více oleje než mouky.Těsto nechte hodinu v chladu odpočinout.

    

2. Z těsta vytvarujte kuličky, lehce je rozmáčkněte a vyválejte. Přímo na každou kuličku můžete ještě přidat trochu oleje. S moukou raději opatrně... Znovu zpracujte rukama (v téhle fázi zkuste napodopit "pizzaře" - placku protahujte a pohazujte. Pokud ji jen rozválíte válečkem, bude tvrdá jako prkno). Placka musí být rovnoměrně silná.

3. Pečte nejlépe na suché pánvi (nedoporučuji telfon) případně přidejte pár kapek oleje. Pánev musí být rozehřátá na maximum, každou stranu placky opékejte maximálně 20 vteřin, jinak bude vysušená. Při opékání druhé strany placky ji lehce stlačte srolovanou utěrkou. Placka se nafoukne.

  

4. Po sundání z pánve čapátí rychle potřete kostičkou másla. Placky Vám zabalené v čisté utěrce vydrží i několik dní.

Co je dobré vědět:

Čapátí se opékají na pánvi, která musí být rozpálená na maximum a držet stále stejnou teplotu. Proto je rozdíl pokud placky opečete na sklokeramické desce (případně indukční) nebo na plynovém sporáku. Z plynového sporáku jsou placky vždy lepší - nejsou vysušené delší dobou opékání. Ideálního výsledku docílíte, pokud máte plynový sporák a speciální železnou pánvičku tawa.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

Y2M0N