Mrkvový koláč a cuketový perník je můj nejoblíbenější způsob jak zpracovat zeleninu... :-) K tomuto jednoduchému a přesto výbornému receptu jsem se postupně dopracovala zkoušením různých variant. Je jednoduchý a rychlý a chuťově nejvíc podobný tomu, co znám z kavárny. Ořechy nepřidávám kvůli alergii, ale pokud můžete a chcete, přidejte půl šálku strouhaných ořechů do sypkých ingrediencí a půl šálku do vnitřní náplně.
Připravte si dvě misky. Do jedné nasypte "suché" ingredience a do druhé postupně vmíchejte "mokré".
Suché jsou tyto: 250gr polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 a 1/2 lžč mleté skořice, 1/2 lžč mletého zázvoru, 1/2 lžč soli, 2 vanilkové cukry.
Mokré: 4 celá vejce, 300 gr moučkového cukru, 180 ml oleje, 300gr jemně strouhané mrkve.
Na polevu a náplň ještě potřebujete: 1 vaničku krémového sýru typu Philadelphia (cca 175 gr), 1/4 rozměklého másla, 2 kopcovité lžíce moučkového cukru.
Postup:
1) Celá vejce prošlehejte metličkou s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidejte olej a nakonec i mrkev. Všechno po částech vmíchejte do mísy se suchými ingrediencemi. Výsledné těsto je hutné ale tekuté. Množství je ideální na klasickou dortovou formu.
2) Pečte na dolním roštu v předehřáté troubě na 200°C asi 50 minut (nebo dokud koláč "neodskočí" od formy).
3) Koláč nechte vychladnout a mezitím připravte krém: Utřete sýr, máslo a cukr dohladka. Po vychladnutí koláč rozřízněte a vnitřek potřete částí krému. Zbytek krému rozetřete na vrch koláče.