Potřebujete: 1kg kuřecích řízků pokrájených na větší kousky (nejlepší jsou stehenní řízky, ale mohou být i prsní)
Na marinádu: kelímek hutného bílého jogurtu, 3 lžíce oleje, 5 stroužků prolisovaného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky směsi koření garam masala, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička mleté kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého sušeného zázvoru, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 nadrobno pokrájená čerstvá chilli paprička (nebo sušené celé chilli).
Postup: Všechny ingredience na marinádu dobře promíchejte a maso naložte na co nejdelší dobu (přes noc ideálně). Grilujte 5-7 minut z každé strany na středně rozpáleném grilu a během pečení maso potírejte zbylou marinádou.
Pokud jde o přílohu, můžete zůstat třeba u pečiva, čerstvé nebo grilované zeleniny. Určitě ale pokrm doplňte i jednou z tradičních rajt nebo čatní. K čemukoli pečenému nebo smaženému se v indické kuchyni většinou podává hned několik druhů rajt nebo čatní (po našem "omáček").
Nejoblíbenější je rajta koriandrová, mátová, tamarindová a také čatní z manga. Pro začátek můžete zkusit třeba mátovou, která příjemně zjemní kořeněné pikantní maso.
Postup přípravy Jogurtové rajty:
Potřebujete: kelímek bílého jogurtu, 1 vrchovatou lžičku třtinového cukru, šťávu z 1/4 citrónu nebo 2 lžíce citronové šťávy, svazek čerstvé máty včetně stonků, sůl dle chuti.
Postup:
1) V malém kuchyňském robotu rozsekejte svazek čerstvé omyté máty (včetně stonků). Pokud máte příliš šťávy, raději ji slijte a později případně použijte na zředění.
2) K bylinkám vmíchejte necelý kelímek bílého jogurtu. Konzistence by měla být tak akorát (ne moc hutná ani vodová). Osolte, přidejte citronovou šťávu a cukr. Ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte citron. Vše promíchejte a dejte vychladit.