S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Domácí kokosová zmrzlina bez laktózy

16.04.2022

Domácí kokosová zmrzlina bez laktózy

Tuhle kokosovou zmrzlinu si oblíbíte, protože:

  • Je super jednoduchá a rychlá
  • Kokosová chuť přímo vybízí k dalším experimentům – můžete přidat ovoce, čokoládu, limetku, karamel, mátu nebo cokoli dalšího vás napadne
  • Neobsahuje laktózu
  • K výrobě nadýchané sněhové zmrzliny nepotřebujete zmrzlinovač
  • Z jedné várky vyrobíte hned několik různých druhů zmrzliny a nanuků

Na výrobu zmrzliny potřebujete: dužinu z jednoho vanilkového lusku, 2 malé lžičky vanilkové esence, 100 gr mletého třtinového cukru nebo krystalu rozmixovaného na prášek), 1 plechovka Aroy-D kokosového mléka, 200g kokosové moučky, poslední ingredience má dvě možné varianty: použijte buď 200gr (1 kelímek) tučné smetany ke šlehání (nejlepší je Kunín) nebo - pro zmrzlinu bez laktózy - použijte dalších 200 ml kokosového mléka Aroy-D (cca půl plechovky).

Příprava kokosové zmrzliny je „hračka“. Bude bavit i vaše děti

Postup: 

1) Lusk podélně rozřízněte a vydlabejte vnitřek. Vanilkovou dužinu promíchejte v míse s vanilkovou esencí. 2) Kelímek šlehačky (nebo 200ml kokosového mléka) vyšlehejte s kokosovou moučkou). 3) Mletý cukr smíchejte s celou plechovkou kokosového mléka. 4) Všechny tři hmoty spojte dohromady a vyšlehejte elektrickým šlehačem.
5) Nalijte do uzavíratelné nádoby a dejte na hodinu do mrazáku. Po hodině znova vyšlehejte a dejte znova mrazit. Opakujte třikrát - nebo dokud vás to nepřestane bavit… Čím více budete hmotu prošlehávat, tím více vzduchu se do zmrzliny dostane a ta pak bude sněhová a nadýchaná.

V nádobce s víkem si nechte část zmrzliny do kornoutků nebo pohárů a při posledním prošlehávání odeberte část hmoty na nanuky. Do nanuků můžete přidat další ingredience dle vlastní chutě a fantazie. Zde jsou tři, které jsem vyzkoušela:

Kokosová zmrzlina s čokoládou: v malém kastrůlku rozpusťte 3 kostičky čokolády na vaření s lžící čistého kokosového oleje. Čokoládu nalijte do plastové mističky, ze které půjde snadno vyklopit a dejte do mrazáku. Asi za dvě hodiny bude čokoláda dostatečně pevná. Rozsekejte ji nožem na malé kousíčky a opatrně vmíchejte ke zmrzlině. Nalijte do tvořítek na nanuky.

Zmrzlina s ovocem: jahody nebo jiné ovoce rozmačkejte a smíchejte s kokosovou zmrzlinou. Naplňte nanuková tvořítka a dejte zmrazit.

Limetková příchuť: Vymačkanou šťávu z limetky oslaďte agáve sirupem nebo moučkovým třtinovým cukrem. Spojte s kokosovou zmrzlinou a nalijte do formičky.

Pár postřehů navíc:

  • Kontejner na zmrzlinu – víko musí doléhat těsně, jinak se na zmrzlině budou tvořit krystalky. Lepší je kulatá nebo oválná nádoba. V hranaté bude zmrzlina tuhnout nerovnoměrně (v rozích je mražená dříve než ve středu) a nepůjde proto dobře prošlehávat.
  • Vydlabaný vanilkový lusk nevyhazujte. Pokud v koupelně míváte rybenky, vanilkovou slupku nalámejte a rozmístěte po celé koupelně. Rybenky si brzy sbalí saky paky a půjdou o dům dál. Opravdu to funguje – mám vyzkoušeno.
  • V některých receptech je místo kokosové moučky použito sušené kokosové mléko.Vyzkoušela jsem obě možnosti a chuťově téměř bez rozdílu, přesto bych dala přednost sušenému mléku. Je to proto, že moučka je těžší a hrubší než sušené kokosové mléko a trochu „padá na jazyk“. Pokud ale použijete kokosové sušené mléko, dobře si pročtěte složení produktu. Vedle sušeného kokosu totiž obvykle obsahuje i mléčný protein (laktózu).

Příchuť čistě přírodní nebo tu z „lahvičky“? Volba je na vás. Někdo si esencí zmrzlinu „kazit“ nechce, já obě možnosti ráda kombinuji. Do zmrzliny jsem proto dala vydlabanou vanilkovou dužinu i vanilkovou esenci. V nabídce máme klasické i netradiční příchutě (kokos, mango, růže, šafrán apod.)

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTQ1N