Potřebujete: 4 kuřecí prsa nebo dvě celá stehna.
Na marinádu: 3/4 menšího hrnku meruňkové marmelády, 2 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíci směsi prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru, 1 lžíci oleje, šťávu ze 1/4 citrónu, trochu soli, 1-2 chilli papričky usekané najemno, 1 lžíci medu (pokud je marmeláda dost sladká, med nedávejte).
Na přílohu: Dušenou basmati rýži. Do rýže můžete navíc přimíchat kousky čerstvé meruňky a posypat lístky koriandru.
Postup:
1) Všechny uvedené suroviny na marinádu promíchejte metličkou ve větší míse. Citron vyždímejte a slupku také přihoďte do marinády. Maso omyjte (pokud máte celá stehna, rozdělte je ještě na dva menší kousky.) Ostrým nožem udělejte v mase hluboké příčné zářezy. Do zářezů vetřete co nejvíc marinády (snažte se jí tam dostat co nejvíc). Maso pak důkladně obalte marinádou a nechte v chladu ležet přes noc.
2) Marinované maso přendejte na gril. Z marinády odeberte čtyři lžíce na potírání masa a zbytek vlijte do kastrůlku. Kuřecí kousky grilujte na středně rozpáleném grilu 20 minut z každé strany. Po pěti minutách vždy otočte a znova potřete marinádou. Hotové maso můžete ještě zabalit do grilovacího alobalu a nechat v teple dojít deset minut.
3) Marinádu, která zůstala v kastrůlku, zastříkněte trochou vody a pomalu povařte cca 20 minut do zhoustnutí. Pokud šťáva nezahoustne, můžete ještě přidat lžičku kukuřičného škrobu. Ke grilovanému kuřeti podávejte dušenou basmati rýži, lehce ji prolijte šťávou a posypte kousky čerstvé meruňky.