Potřebujete: 2 kelímky hutného bílého jogurtu, 2 lžíce směsi koření na pečené kuře tandoori (kdo chce výraznější a pikantnější chuť přidá více), 2 větší červené cibule nakrájené na kolečka, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 8 kuřecích kousků s kostí a kůží (křídla a dolní stehna), hrnek vody.
Postup:
1) V mase ostrým nožem udělejte hluboké zářezy a pak připravte marinádu: Smíchejte jogurt se směsí koření a lžící černé sójové omáčky. Maso naložte do marinády na několik hodin. Marinádu dobře vetřete i do zářezů v mase.
2) Na dno pekáče rovnoměrně rozložte pokrájenou cibuli, na ni naskládejte marinované maso. Jogurtovou marinádu promíchejte s hrnkem vody, přidejte lžíci sójové omáčky a vše nalijte do pekáče. Maso pečte nezakryté doměkka na 220°C (cca 45 minut až 1 hodina) dokud se nevytvoří křupavá kůrka.
3) Kuřecí kousky vyndejte z pekáče a uchovejte v teple. Celý obsah pekáče přendejte do stolního mixéru a rozmixuji dohladka. Vraťte k masu a ještě společně prohřejte.
Ke kuřeti tandoori doporučuji podávat více příloh, které se dají vzájemně kombinovat: čerstvý zeleninový salát, domácí bramborové hranolky a především placky (může být i arabský chléb), které lze namáčet do zbytků vynikající omáčky.
Poznámka: Pokud jste si někdy kuře tandoori objednali v indické restauraci, možná vás zaujala výrazně červená barva kůrčičky a lámali jste si hlavu, které koření dokáže maso tak pěkně obarvit… Mohu vás uklidnit, nejedná se o žádné speciální chilli. Je to jen trik s potravinářským barvivem. Dokonce i na krabičce Tandoori chicken od Shan najdete doporučení výrobce – pro dokonalý výsledek přimíchejte ke směsi koření trochu potravinářského barviva. Já barvivo nepřidávám a myslím, že výsledek je i tak dokonalý! ;-)