Perfektní prosincový dezert z tapioky (pro vápník, železo, vitamín B a hořčík), kokosového mléka (pro vápník, magnesium a draslík) s horkými jablíčky (pro vánoční atmosféru) a kešu v karamelu (čistě pro moje potěšení). Tapiokový puding s vůní horkých jablek a vánočního koření dodá tělu potřebné živiny, zasytí, zahřeje a navodí tu správnou atmosféru.
Na 4 porce potřebujete: 1/2 hrnku tapiokových perel (hrnek = 250ml), 1 plechovku kokosového mléka, 250 ml vlažné vody, 2 lžíce agáve sirupu (třtinového cukru nebo medu), 2 velká jablka bez slupek a jádřinců pokrájená na kostky, 3 hřebíčky, 3/4 lžičky mleté skořice, malý kousek anýzu, trocha třtinového cukru, 1 lžíci přepuštěného másla ghí.
Dále potřebujete: Kešu ořechy a hnědý cukr v poměru: 1 díl kešu na 1/2 dílu cukru.
Postup:
1) Tapiokové kuličky nasypte do mísy. Přidejte kokosové mléko, vodu a sladidlo (cukr, sirup nebo med). Nechte namočené přes noc. Na středním plameni pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 10 - 15 minut. Míchejte stále - a odspodu! Tapioka se lepí na dno hrnce a želíruje. Cca po 10 minutách, začne puding houstnout, stáhněte a nalijte do připravených misek. (Tapioka po vychladnutí ještě lehce zhoustne, nevařte ji proto úplně do tuha).
2) Vedle v kastrůlku nechte rozpustit ghí a zlehka opečte celé skoření (badyán a hřebíček). Přisypte nakrájená jablíčka, cukr a mletou skořici. Vše zakápněte trochou vody a poduste 10 - 15 minut.
3) Na pánev nasypte kešu a hnědý cukr. Pomalu zahřívejte a STÁLE míchejte. Jak cukr karamelizuje stále prohazujte obracečkou kešu a karamel, aby se vše pěkně obalilo. Nepřestávejte míchat - karamel a kešu se okamžitě připeče k pánvi. Hotové kešu obalené karamelem vyklopte na pečící papír, kde je nechte vychladnout a proschnout.
4) Tapiokový puding podávejte s vrstvou teplých jablíček a karamelovými kešu.