Potřebujete: 2 konzervy nakládané okry (nebo půl kila čerstvé), 1 konzerva rajčat, 1 lžíce cukru, 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 červená cibule nasekaná najemno, lžička česnekové pasty, olej nebo máslo ghí, sůl, čerstvý koriandr.
K přípravě tohoto kari můžete použít okru čerstvou, mraženou nebo v nálevu. Je pouze třeba přizpůsobit dobu vaření.
Postup:
1) Na oleji nebo ghí opečte cibulku dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmahněte za stálého míchání aby se česnek nespálil. Pokud máte čerstvou okru, nasypte ji (omytou a s odkrojenými vršky) také na rozpálený tuk a několik minut opékejte.
2) Přidejte rajčata, citrónovou šťávu, cukr a sůl. Vše promíchejte a na mírném ohni vařte 10 - 15 mimut. Pokud máte konzervovanou okru, přidejte ji do hotové rajčatové omáčky až nyní a ještě společně povařte 5 minut. Na závěr posypte zeleninové kari koriandrem a podávejte s indickými plackami.
Co je to okra?
Ibišek jedlý je pěstován v tropech jako zelenina. Ibišek má nádherný květ a jeho plody jsou zelené podlouhlé lusky připomínající tenkou "špičatou" papriku. S okrou se nejčastěji setkáte v turecké nebo indické kuchyni, kde ji velmi rádi připravují hlavně dětem, protože okra je bohatá na vitamíny (C, A, B1) obsahuje kalcium, železo a vlákninu. Okru lze koupit čerstvou, mraženou nebo nakládanou v nálevu.
Jak okra chutná?
Chuť okry je často přirovnávána k zelenému hrachu, cuketě nebo lilku. Není to však úplně přesné. Okra má zvláštní zeleninovou chuť s lehce květinovou příměsí.