Hutné zeleninové polévky připravuji nejraději v zimě - až na jednu čestnou výjimku a tou je polévka ze sladkých rajčat. Doplněná bazalkou a strouhaným parmazánem, zakápnutá panenským olivovým olejem je perfektní osvěžení a oblíbené zakončení teplých letních večerů.
Potřebujete:
1 plechovku rajčat, 1 střední cibuli pokrájená najemno, 5 prolisovaných stroužků česneku, 1 rajský protlak, 1L vody nebo vývaru, 1 lžičku sušeného tymiánu, sůl, pepř, 1 lžíci hnědého cukru, olivový olej. K podávání strouhaný parmazán a čerstvá bazalka.
1) Na mírně rozehřátém olivovém oleji nechte zesklovatět pokrájenou cibuli. Vmíchejte česnek a krátce orestujte. Jakmile je cibulka zlatohnědá, přidejte plechovku rajčat (i se šťávou), hrnek vody, rajský protlak, plnější lžičku tymiánu, lžíci hnědého cukru, sůl a pepř. Přiklopené vařte 20 minut a pak rozmixujte ponorným mixérem.
2) Rajčatovou polévku podle chuti dosolte a zakápněte troškou olivového oleje. Před podáváním polévku posypte pokrájenými lístky čerstvé bazalky a strouhaným parmazánem. K polévce doporučuji podávat rozpečenou bagetu:
3) Velkou francouzskou bagetu podélně rozkrojte napůl. Na hřbetě bagety udělejte příčné zářezy - nedokrajujte až dolů, bageta musí stále držet pohromadě. Potřete směsí oleje, česneku a usekané čerstvé bazalky. Směs vetřete i do zářezů. Zabalte do alobalu a dejte péct do předehřáté trouby na 200°C přibližně na 15 minut. Alobal pak rozevřete a bagetu ještě pár minut opékejte, aby okraje zezlátly.