Tento recept na cizrnovou polévku je z mé knížky Život s chutí kari a nejraději ho uvádím slovy mé zákaznice: "Podobnou jsem kdysi jedla v restauraci. Zkusila jsem hodně receptů, ale až ta z vaší knížky byla ta pravá!" Je to hutná, chuťově jemná polévka kořeněná římským kmínem a česnekem. Výborná je s čerstvým chlebem nebo křupavými krutony.
Potřebujete:
1 hrnek suché cizrny, 3 střední brambory pokrájené na kostičky, 1 - 1/2L zeleninového vývaru nebo vody, 1lžč celého římského kmínu, 1lžč mleté kurkumy, 1lžč mletého koriandru, sůl a pepř dle chuti, 3 stroužky podrceného česneku, 1 střední pokrájenou cibuli, 3 lžíce ghí, trochu citronové šťávy.
Postup:
1) Cizrnu nzaliji vodou a nechám stát přes noc. Druhý den sliji a properu pod tekoucí vodou. Na ghí krátce orestuji římský kmín a přidám drobně pokrájenou cibulku. Jakmile je zlatohnědá, přidám česnek (krátce orestuji) a mleté koření - kurkumu a koriandr. Promíchnu, nechám koření rozvonět a ihned přisypu slitou a propláchnutou cizrnu.
2) Zaliji vývarem nebo vodou. Dle chutí osolím, opepřímm a vařím cca 1 hodinu. K cizrně přisypu brambory a společně vařím, dokud cizrna i brambory nejsou zcela měkké.
3) Trochu cizrny dám nejdříve stranou, polévku rozmixuji tyčovým mixérem dohladka a celou cizrnu opět vrátím do polévky. Před servírováním lehce zakápnu čerstvou citrónovou šťávou.