Indický domácí sýr panýr byl pro mě jedním z nejvýznamnějších „objevů“ v indické kuchyni. Paradoxně jedna z největších předností panýru je, že nemá žádnou chuť. Můžete si ho tak připravit na nekonečně mnoho způsobů – na grilu, v kari místo kousků masa, obalovaný, pikantní, kořeněný, zcela bez chuti nebo sladký. Šafránové sandesh patří mezi sladké varianty a pokud si je koupíte v indické cukrárně, vyjdou vás celkem draho. Šafránové kuličky v dárkové krabičce bývají proto i oblíbeným luxusním dárkem mezi přáteli. Podle mého návodu si je můžete snadno vyrobit i vy.
Potřebujete: 1L tučného mléka (min. podílu tuku v mléce 3,5%), 2 lžíce šťávy z citrónu nebo octa, 6 snítek šafránu, 2 lžíce horkého mléka pro namočení šafránu, 3 lžíce sušeného mléka, ½ hrnku cukru moučka, ½ lžičky mletého kardamomu, lžíce přepuštěného másla ghí, silikonové formičky na led nebo čokoládu (nemusí být).
Postup:
1) Do dvou lžic horkého mléka hoďte snítky šafránu a nechte alespoň 10 minut stát. Z 1 litru tučného mléka a citrónové šťávy (nebo octa) připravte panýr. Podrobný návod na přípravu panýru najdete v horní liště pod záložkou „Recepty – návody“. Panýr po zcezení a propláchnutí nenechávejte zatuhnout, ale ihned dál zpracujte.
2) K propláchnutému panýru přidejte 1 lžíci mléka s namočeným šafránem, sušené mléko, mletý kardamom, cukr a vytvarujte pevné nelepivé těsto. Silikonové formičky lehce vymažte rozpuštěným máslem ghí. Panýrové těsto natlačte do formiček nebo z těsta tvarujte malé kuličky (velikost jako Rafaelo). Vršek každé kuličky ještě namočte ve zbytku šafránového mléka. Hotové kuličky nebo naplněné formičky nechte vychladit a zatuhnout několik hodin. Hotové sandesh opatrně vyjměte z formiček a položte do papírového košíčku.