S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Pilaf s bramborem a hráškem

01.03.2022

Pilaf s bramborem a hráškem

Potřebujete: 250gr suché basmati rýže, 2 velké brambory oloupané a nakrájené na menší kostky (velikost spíše jako do polévky), 1 velkou cibuli pokrájenou najemno, 3/4 hrnku povoleného hrachu, větší množství tuku (používám směs ghee a oleje), 1-2 chilli papričky, 2 bobkové listy, 2 tobolky černého kardamomu, 3 tobolky hřebíčku a lžičku celého římského kmínu, lžičku utřeného česneku, lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 lžč mleté garam masaly, 1 lžč mleté kurkumy, 2 střední rajčata rozsekaná na pastu nebo rajčata z plechovky, sůl. Hodit se bude i alobal. K podávání bílý jogurt a čerstvý koriandr.

Postup:

1) Rýži namočte na několik hodin do nesolené vody. Slijte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Na mírně rozpáleném tuku krátce opečte bobkové listy, černý kardamom, hřebíček a římský kmín. Přidejte cibuli a restujte dozlatova. Vmíchejte chilli papričky, česnek a zázvor. Přisypte garam masalu, kurkumu a promíchejte. Přidejte rajčatovou pastu. Osolte a na vyšší teplotu vyduste na tuk.

2) Přisypte brambory a orestujte. Brambory míchejte a opatrně prohazujte, protože se přichytávají. Zastříkněte trochou vody a cca 15 minut duste. To vše pak vyklopte a rovnoměrně rozetřete do menšího pekáčku - já nejraději používám římský hrnec, protože má silné stěny a uvnitř se dobře drží vlhko. Posypte hráškem. Namočenou nevařenou rýži rozprostřete navrch. Uhlaďte a osolte dle chuti. Na rýži nalijte 500 ml vody a ještě pár lžic navrch „pro sichr“. (Platí zde každopádně pravidlo: 2 díly vody na 1 díl rýže).

3) Pekáč přiklopte a alobalem utěsněte tak, aby z něj neunikala pára. Rýže by pak byla tvrdá a pokrm vysušený. Pečte na 200°C cca 40 minut. Hotové posypte čerstvým koriandrem a podávejte s bílým jogurtem. 

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MzJkMjA3N2