Šidíte v jídelníčku luštěniny, protože vás nebaví dlouhá doba namáčení a vaření? Stačí si jen vybrat správný druh a jde to mnohem rychleji. Červenou a drobnou žlutou čočku (mungo dal) nemusíte předem namáčet a uvařené jsou za půl hodiny. Recept na tuto zdravou rychlou polévku je z mé kuchařky Život s chutí kari.
Potřebujete: 1/4 hr žluté čočky mung dal a 1/4 hr červené loupané čočky, 1/2 litru vývaru (příp. vody), 1 lžč celého římského kmínu, 1 lžč hořčičného semínka, špetku asafoetidy, 1-2 čerstvé nebo sušené chilli papričky, nadrobno nakrájenou cibuli, 5 prolisovaných stroužků česneku a o něco menší díl čerstvého strouhaného zázvoru, 1 velké rajče bez slupky rozsekané na pastu a úspornější lžičku od každého: koriandr mletý, kurkumu a garam masalu, na závěrečné dochucení čerstvou citronovou šťávu a listy čerstvého koriandru, sůl, ghee případně olej.
1) Smíchejte oba druhy čočky a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Luštěniny nechte stát ve vodě zatímco připravíte základ polévky:
Na ghee nebo oleji krátce orestujte celý římský kmín a hořčičné semínko. Jakmile se koření rozvoní přidejte asafoetidu, chilli papričky, cibuli, česnek a zázvor. Vše přidávejte postupně, vždy krátce zarestujte, nechte pár vteřin rozvonět a pak přidejte další ingredience.
2) Přisypte rozsekané rajče a zprudka vyduste na tuk. Vmíchejte koriandr, kurkumu a garam masalu. Mleté koření se snadno spálí, proto jej jen krátce orestujte, osolte a ihne do základu přisypu slitou čočku. Zarestujte, podlijte vývarem případně vodou a vařte půl hodiny, dokud čočka není zcela měkká.
3) Pro lepší konzistenci polévku částečně rozmixujte tyčovým mixérem. Dosolte, případně nařeďte vodou, pokud je polévka příliš hustá. Zakápněte citrónovou šťávou, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s pečivem nebo plackami.