S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Polévka z červené a žluté čočky

15.09.2022

Polévka z červené a žluté čočky

Šidíte v jídelníčku luštěniny, protože vás nebaví dlouhá doba namáčení a vaření? Stačí si jen vybrat správný druh a jde to mnohem rychleji. Červenou a drobnou žlutou čočku (mungo dal) nemusíte předem namáčet a uvařené jsou za půl hodiny. Recept na tuto zdravou rychlou polévku je z mé kuchařky Život s chutí kari.


Potřebujete: 1/4 hr žluté čočky mung dal a 1/4 hr červené loupané čočky, 1/2 litru vývaru (příp. vody), 1 lžč celého římského kmínu, 1 lžč hořčičného semínka, špetku asafoetidy, 1-2 čerstvé nebo sušené chilli papričky, nadrobno nakrájenou cibuli, 5 prolisovaných stroužků česneku a o něco menší díl čerstvého strouhaného zázvoru, 1 velké rajče bez slupky rozsekané na pastu a úspornější lžičku od každého: koriandr mletý, kurkumu a garam masalu, na závěrečné dochucení čerstvou citronovou šťávu a listy čerstvého koriandru, sůl, ghee případně olej.

1) Smíchejte oba druhy čočky a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Luštěniny nechte stát ve vodě zatímco připravíte základ polévky:
Na ghee nebo oleji krátce orestujte celý římský kmín a hořčičné semínko. Jakmile se koření rozvoní přidejte asafoetidu, chilli papričky, cibuli, česnek a zázvor. Vše přidávejte postupně, vždy krátce zarestujte, nechte pár vteřin rozvonět a pak přidejte další ingredience.

2) Přisypte rozsekané rajče a zprudka vyduste na tuk. Vmíchejte koriandr, kurkumu a garam masalu. Mleté koření se snadno spálí, proto jej jen krátce orestujte, osolte a ihne do základu přisypu slitou čočku. Zarestujte, podlijte vývarem případně vodou a vařte půl hodiny, dokud čočka není zcela měkká.

3) Pro lepší konzistenci polévku částečně rozmixujte tyčovým mixérem. Dosolte, případně nařeďte vodou, pokud je polévka příliš hustá. Zakápněte citrónovou šťávou, posypte čerstvým koriandrem a podávejte s pečivem nebo plackami.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YTE2NT