Masala čaj (nebo-li chai) už určitě znáte, dnes vám ale představím jeho podzimní "proti-chřipkovou" verzi se zázvorem. Koření si můžete přizpůsobit podle své chuti, určitě byste ale neměli vynechat skořici, zelený kardamom a hřebíček. Na přípravu masala čaje je ideální černý indický čaj. V naší nabídce najdete indické čaje Brooke Bond (Red label a Taj Mahal), které jsou v Indii nejoblíbenější a narazíte na ně v každé domácnosti i restauraci. Tyto čaje jsou opravdu velmi silné a krásně se spojí s mlékem. Mléko doporučuji spíše tučné, ale já musím používat bezlaktozové a i s ním to jde velmi dobře.
Potřebujete: 2 hrnky vody, hrnek (bezlakto) mléka, 2-3 lžičky indického sypaného čaje, 2 indické bobkové listy tamala, 4 hřebíčky, 3 tobolky zeleného kardamomu, kousek skořice, badyán a 1,5 cm zázvoru pokrajeného na špalíčky, med na oslazení.
1) V kastrůlku přivedu k varu 2 hrnky vody, přisypu všechno koření a zázvor. Povařím 2 minutky.
2) Přidám hrnek (bezlakto) mléka a čajové lístky. Přivedu k varu. Teplotu rychle snížím a vařím cca minutu.
3) Přes jemné sítko přeliji do termosky. V sítku ještě pořádně vymačkám všechnu zbylou tekutinu a šťávu ze zázvoru. Osladím medem.