S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Domácí sušenky (bez laktózy)

27.03.2022

Domácí sušenky (bez laktózy)

Domácí sušenky z kokosového másla jsem ve velkém začala péct, když měl můj syn alergii na laktózu. Z alergie naštěstí vyrostl, ale domácí sušenky mě baví pořád. Ty se skořicí, zázvorem a kakaem mám nejraději a navíc se skvěle hodí zejména do atmosféry zimních svátků.

Adventní skořicové sušenky

Potřebujete: 2 hrnky mouky (namíchaná kokosová a hladká pšeničná mouka v poměru 30/70), 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 a 1/2 lžíce sušeného mletého zázvoru, 2 lžičky skořice, ½ balení kokosového másla, ¾ hrnku cukru moučka, 1 celé vejce, ½ hrnku melasy (místo melasy dávám med rozpuštěný v troše horké vody), 2 lžičky vanilkové esence.

Postup: Vyšlehejte máslo, cukr, vejce a melasu (případně vanilkovou esenci). Postupně zapracujte všechny sypké ingredience i koření. Těsto vyválejte na tenký plát a skleničkou vykrajujte kolečka. V předehřáté troubě pečte na 180°C dozlatova.

Koka sušenky

Na krabici sušenek Koka jsem závislá, takže s intolerancí na laktózu začal hon na nejlepší recept domácích Koka. A tady je můj vítěz:

Potřebujete: 1 a 1/4 hrnku hladké mouky smíchané s kokosovou moukou (v poměru 70/30), 1 hrnek cukru moučka, ½ hrnku kokosového oleje, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 celé vejce, špetku soli, ½ lžičky vanilkové esence, 2 lžíce kakaa na pečení.

Postup: V jedné misce smíchejte: olej, cukr, celé vejce a vanilkovou esenci. V druhé misce smíchejte: obě mouky, prášek do pečiva, sůl a kakao. Obě směsi smíchejte, dobře zašlehejte, aby se spojily. Těsto vytlačte na pečící papír prsty nebo válečkem (váleček potřete olejem, aby se k těstu nelepil). Pečte na 180 °C v předehřáté troubě asi 15 minut. Hned po dopečení ještě horké rozkrájejte na kostičky. (Z těsta nejde tvarovat samostatné sušenky, protože se během pečení slije).

Skořicové sušenky

Potřebujete: 3/4 hrnku cukru moučka, 1 kostku kokosového másla, 1 celé vejce, 3/4 hrnku směsi smíchané z hladké mouky a kokosové mouky (poměr 70/30), 1 lžičku prášku do pečiva, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu (nemusí být), špetku soli, 1 a ½ lžičky mleté skořice.

Postup: Vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a pak postupně zapracujte všechny sypké suroviny. Vytvarujte váleček, nakrájejte na kolečka, každé kolečko lehce rozmáčkněte, vmáčkněte vzorek a pečte 15 minut v předehřáté troubě na 180°C. Pokud nemáte razítka na sušenky, k vytlačení vzorku můžete použít vidličku nebo paličku na maso

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ODhhOG