S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Zázvorový čaj aneb proč se v zimě neobejdete bez zázvoru?

30.03.2022

Zázvorový čaj aneb proč se v zimě neobejdete bez zázvoru?

Protože zázvor je podle prastarého indického učení potravina z kategorie „teplé“ – tedy má sama o sobě schopnost prohřát celý organismus a navíc dokáže z těla vyhnat spoustu neduhů. Zázvor má tak široký záběr příznivých účinků, že je v ajurvédě nazýván „univerzálním lékem.“ Zázvor je přírodní a velmi silný antioxidant, a ačkoli původem z deštného pralesa, statečně se pustí do boje i s klasickou českou rýmou. Proto jakmile rtuť teploměru klesne pod patnáct stupňů, vyhodím z lednice ananas i kiwi (které tělo naopak ochlazují) a doplním zásobu čerstvého zázvoru.
Inspirujte se mými zázvorovými tipy, užívejte podzimu bez nachlazení či jiných úhon a „zázvor vás provázej!“

Pečený zázvorový čaj

Potřebujete: 1kg zázvoru, 800g cukru krystal, lžíce badyánu, lžíce hřebíčku, dva větší nalámané kusy skořice, 2 oloupané citrony pokrájené na kostičky, 50 ml rumu. (Uvedená množství platí pro kilo zázvoru. Upravte si tedy dávky podle skutečné váhy zázvoru.)

Postup

1) Zázvor nakrájejte na kostky nebo plátky a rozprostřete do menšího pekáčku. Zasypte cukrem, přidejte všechno koření a citrón. Vše zalijte vodou tak, aby byl zázvor ponořený a ještě plus 2 cm navrch. Čaj pečte zakrytý asi 40 minut na 200°C.

2) Ihned po dopečení vmíchejte rum a ještě horké plňte do zavíracích sklenic. Obraťte dnem vzhůru dokud zcela nevychladnou.

Kandované zázvorové lupínky

Postup: 

1) Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Nasypte do hrnce a přidejte vodu tak, aby byl zázvor zcela ponořený plus ještě 1 cm navrch. Přiveďte k varu a vařte 30 minut.

2) Slijte vodu, ale zachyťte ji do větší mísy. Z této slité vody odeberte ½ hrnku a nalijte zpět do hrnce (zbylou vodu nevyhazujte, bude se ještě hodit). Přidejte cukr, rozmíchejte a nasypte vařené plátky zázvoru. Přiveďte k varu a na střední stupeň vařte nezakryté cca 30 minut. Občas promíchejte. 

3) Zázvorové lupínky vyjměte děrovanou naběračkou nebo je slijte, ale sladký zázvorový sirup zachyťte a nevylévejte. Jednotlivé zázvorové lupínky od sebe oddělte a nechte dvě hodiny proschnout. Ideální je, máte-li mřížku na cukroví. Do větší misky nasypte krystalový cukr a promíchejte v něm zázvorové lupínky, aby se obalily cukrem z obou stran. Slitou vodu využijete k přípravě zázvorového sirupu:

Zázvorový sirup

4) Sladký zázvorový sirup i slitou vodu, ve které se lupínky vařily, vraťte do hrnce a opět přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut a pak ještě horké nalijte do šroubovacích sklenic. Otočte dnem vzhůru a nechte takto stát až do vychladnutí.

Samozřejmě si kandovaný zázvor i sirup můžete ponechat pro vlastní potřebu - ale taky je můžete opatřit cedulkami nebo teplými čepicemi (cokoli je vám milé :-)) a věnovat je jako vánoční dárek přátelům a kolegům. 

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MjczN