S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Zeleninové kari baigan bharta - brambory s lilkem

22.03.2022

Zeleninové kari baigan bharta - brambory s lilkem

Na 2 porce potřebujete: 1 plnější lžičku směsi koření, kterou nejdříve podrtíte v hmoždíři: římský kmínhořčičné semínko a fenyklové semínkoChilli celé (čerstvé nebo sušené a množství podle chuti cca 1-2 papričky), 2-4 stroužky rozdrceného česneku, 1 lilek, 1 menší rajče, 1 větší bramboru. Jednu skromnou lžičku od každého: mletá kurkuma, mletá garam masala a koriandr. Sůl dle chuti, ghí nebo jiný tuk. K podávání placky čapátí nebo basmati rýže.

Postup:

1) Lilek omyjte, rozkrojte podélně na dvě půlky. Každou půlku rozkrájejte příčně na silnější špalíčky. Osolte a nechte pustit vodu. Vysušte papírovou utěrkou. Rajče rozsekejte nožem nebo v chopperu na pastu. Bramboru oloupejte a nakrájejte na větší kostky.

2) Na větším množství tuku krátce orestujte 1 lžičku směsi koření (římský kmín, hořčičné semínko, fenyklové semínko). Přidejte celé chilli, orestujte a vmíchejte prolisovaný česnek. Za stálého míchání nechte rozvonět. Přisypte špalíčky lilku a pokrájenou bramboru. Nechte zatáhnout - brambora musí udělat slupku. Přiklopte a duste cca 10 minut. Obsah vody je minimální, přidejte ji pouze pokud je třeba.

3) Přisypte mleté koření: kurkumu, garam masalu a koriandr. Podle chuti osolte. Mleté koření restujte vždy jen krátce. Vmíchejte rajčatovou pastu a vyduste na tuk. Zastříkněte malým množstvím vody a zeleninu duste, dokud brambory nejsou zcela měkké. Voda by se měla co nejvíc vyvařit, zůstane jen šťáva (proto se v úvodu dává do pánve více tuku). Před podáváním posypte čerstvým koriandrem. Pokud je na vás kari moc pálivé, podávejte s bílým jogurtem, výborně se ke kořeněné zelenině hodí.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MGMzMDYzMz