Čerstvá karela (nebo-li hořká okurka) je opravdu velmi hořká. V syrovém stavu téměř nepoživatelná. Pokud si chcete připravit čerstvou hořkou okurku, vyvstane boj, kterak ji nejprve zbavit hořkosti. Je hned několik možností. Nejméně pravděpodobný způsob (nemám však vyzkoušený) je namočit hořký meloun do podmáslí na 10 minut. Pak uvařit ve vodě a přidat do kari. Někdo zase odstraňuje velká bílá semínka, což je myslím škoda, protože je můžete nasucho opražit a přidat do jídla (viz. recept níže). Jsou chutná a křupavá. Další postup doporučuje karelu nakrájet, pořádně osolit a pak vyždímat hořkou šťávu (toto jsem zkoušela, ale vůbec nevedlo k odstranění hořkosti). Další možností je očistit hrbolky, ve kterých je prý hořké šťávy nejvíce. Rozhodně nejúčinnější způsob jak hořký meloun zbavit typické hořké chuti je opéct pokrájené plátky na pánvi v oleji.
Já si vše pojistila hned nadvakrát a z karely jsem nejdříve očistila hrbolky a pak ještě nakrájené plátky opekla na oleji.Takto připravená karela je velmi chutná, i když lehký nahořklý podtón v její chuti stále zůstává.
Karela v tamarindové omáčce
Tento recept jsem sice připravovala z čerstvé karely, ale můžete ji nahradit nakládanou karelou. V tom případě není nutné ji opékat na oleji, jak uvádí recept. Konzervovaná karela již není tak hořká jako čerstvý plod. Takže pouze na konci vaření přidejte okapanou karelu do hotové omáčky.
Další tip na oběmu receptu: kari připravte dvojnásobné množství a kromě plechovky karely přidejte do kari čerstvý na kousky pokrájený lilek. Přidejte ho v tom bodě, kde ke kari listům přidáváte čerstvou karelu. Dále je postup stejný.
Na cibulovou pastu potřebujete: 1 velkou cibuli pokrájenou na hrubé větší kostky, 2 stroužky česneku rozkrojené na tři špalíčky, 1 střední rajče pokrájené na větší kostky, cca 2 a 1/2 lžíce kokosové moučky, 1 plná lžička mleté garam masaly, olej.
Na kari potřebujete: 1 karelu omytou a osušenou (ostrouhané hrbolky) nakrájenou na tenká kolečka nebo plechovku karely, olej, půl lžičky celého hořčičného semínka, ½ lžičky celého římského kmínu, 1 lžíce kari listů , 1/4 šálku tamarindové šťávy (ve ¼ šálku horké vody rozpusťte necelou lžičku tamarindového koncentrátu, 1 lžičku kurkumy, sůl.
1) Nejdříve si připravte cibulovou pastu (nejlépe ve woku nebo hluboké pánvi). Do malého množství mírně rozpáleného oleje vhoďe pokrájená rajčata, česnek a cibuli. Dobře promíchejte a zvolna opékejte asi 10 minut. Přidejte kokosovou moučku a garam masalu. Promíchejte a krátce opečte. Ponorným mixérem umixujte jemnou hladkou pastu (přidejte pouze tolik vody, aby bylo možné pastu umixovat).
2) Do rozpáleného oleje vhoďte hořičičné semínko a římský kmín. Jakmile začnou semínka praskat, přidejte kari listy, krátce opečte a přidejte na kolečka pokrájenou karelu. Dobře promíchejte. Přidejte kurkumu a sůl. Na střední teplotu opékejte asi sedm minut dozlatova.
3) Ke karele vmíchetje tamarindovou šťávu, duste asi jednu minutu, přidejte cibulovou pastu a dolijte trochu vody (případně můžete i dosolit). Promíchejte a vařte na mírnou teplotu 10 – 15 minut dokud kari nezhoustne. Semínka z vnitřku karely můžete opéct vedle na oleji a před servírováním jimi kari posypat.