S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Aloo baigan bharta (směs z pečeného lilku, brambor a hrášku)

29.03.2022

Aloo baigan bharta (směs z pečeného lilku, brambor a hrášku)

Na 3-4 porce potřebujete: 1 větší lilek, 2 sladká na pastu rozsekaná rajčata, 3 střední na kostičky pokrájené brambory, ½ hrnku mraženého hrachu, 1 velkou bílou cibuli rozsekanou najemno,1 lžičku celého římského kmínu, 1 lžičku celého koriandru, 2 chilli papričky (případně si množství upravte), 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 1 plnou lžičku prolisovaného česneku (nebo hotovou pastu), máslo ghí nebo olej, sůl.

K podávání: čerstvé lístky koriandru, bílý jogurt. Příloha: placky čapátí.

Postup: 

1) Omytý lilek několikrát propíchejte nožem (klidně skrz na skrz - zvlášť je-li velký), potřete olejem a na pečícím papíru pečte na 220°C zhruba hodinu. Upečený lilek podélně rozřízněte, dužinu, která by měla být úplně měkká, vydlabejte a rozsekejte na kaši. Slupku potřebovat nebudeme.

2) V hmoždíři lehce podrťte římský kmín a koriandr a opečte na středně rozpáleném tuku spolu s chilli papričkami. Jakmile se koření rozvoní (5 vetřin stačí) přisypte cibuli a restujte do zlato-hněda. Přidejte kurkumu, čerstvý strouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Každou přísadu zvlášť krátce opečte, rychle promíchávejte. Zvyšte teplotu a vmíchejte dvě sladká na pastu rozsekaná rajčata. Zprudka vyduste na tuk.

3) Přidejte brambory a za stálého míchání opečte ze všech stran. Brambory se zatáhnou a obalí kořením. Podle chuti osolte a zastříkněte trochou vody tak, aby byly brambory z větší části ponořené. Vařte v husté omáčce na nízkou teplotu cca 25 minut nebo dokud brambory nejsou zcela měkké. Voda se trochu odpaří, takže omáčka je na konci hutná a obaluje zeleninu.

4) Přisypte rozsekanou dužinu pečeného lilku a hrášek. Promíchejte a krátce společně povařte. Hrášek můžete předem krátce orestovat zvlášť na pánvi. Zeleninové Aloo baigan bharta na talíři skvěle doplní kopeček bílého jogurtu a lístky čerstvého koriandru.

Vypěstujte si vlastní čerstvý koriandr 

Skoro všechny recepty na indické kari končí doporučením „sypte čerstvými lístky koriandru.“ Nic nechutná stejně jako tmavě zelené listy koriandru. Zelená tečka přípravy dokonalého kari je navíc bohatá na vitamín A a C a obsahuje vysoký podíl železa a kalcia. Na konci května máte nejvyšší čas hodit do truhlíku nebo na záhonek pár semínek celého koriandru a vypěstovat si vlastní bylinku. Vyberte jen celá neporušená zrnka a namočte je na noc do vlažné vody. Následující den semínko zasaďte asi 1,5 cm pod zem na slunné místo. Koriandr můžete sázet na jaře i na konci léta pro podzimní sklizeň. Čerstvý koriandr je nejlépe skladovat v mrazáku. Sušením ztrácí hodně ze své chuti a vůně.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NDhjMG