S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Citrónová rýže

05.02.2023

Citrónová rýže

Citrónová rýže je vvýborná příloha ke grilovanému (pečenému) masu, k zelenině nebo panýru. Doporučuji ji zejména k chuťově výraznějšímu těžšímu jídlu, které perfektně odlehčí. Přílohová citronová rýže se většinou podává s jogurtovými rajtami. Doporučuji mátovou nebo koriandrovou rajtu, ale bohatě si vystačíte i s neochuceným bílým jogurtem. Naposledy jsem citrónovou řýži připravovala ke grilovaným krevetám a byl to takový malý Karibik na talíři... :-) 

Potřebujete: půl hrnku basmati rýže, hrst kešu ořechů, 1lžč hořčičného semínka, 1 čerstvá chilli paprička, pár kari lístků, menší lžč kurkumy, šťáva z půlky velkého citrónu, 1 lžč strouhaného zázvoru, ghí nebo olej, sůl. 

1) Basmati rýži uvařím samostatně v osolené vodě. Z citrónu vymačkám šťávu (bez pecek - ale malé kousky dužiny nejsou na závadu). Na troše ghí nebo oleje opeču kešu do zlatohněda. Děrovanou obracečkou oříšky vyndám na savý papír a prozatím nechám stranou.

2) Ve stejném tuku krátce orestuji hořčičné semínko. Přihodím pokrájenou chilli papričku (kdo nemá rád, vynechá), kari lístky a zázvor. Vše orestuji. Přidám kurkumu, dle chuti osolím a zastříknu malým množství vody. Vydusím na tuk. Takto je tarka pro citrónovou rýži hotová.

3) Vařenou rýži vyklopím do tarky, přidám citrónovou šťávu a vše dobře promíchám. Hotovou rýži už jen posypu opečenými kešu oříšky a posypu čerstvými listy koriandru.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YmI1O