Citrónová rýže je vvýborná příloha ke grilovanému (pečenému) masu, k zelenině nebo panýru. Doporučuji ji zejména k chuťově výraznějšímu těžšímu jídlu, které perfektně odlehčí. Přílohová citronová rýže se většinou podává s jogurtovými rajtami. Doporučuji mátovou nebo koriandrovou rajtu, ale bohatě si vystačíte i s neochuceným bílým jogurtem. Naposledy jsem citrónovou řýži připravovala ke grilovaným krevetám a byl to takový malý Karibik na talíři... :-)
Potřebujete: půl hrnku basmati rýže, hrst kešu ořechů, 1lžč hořčičného semínka, 1 čerstvá chilli paprička, pár kari lístků, menší lžč kurkumy, šťáva z půlky velkého citrónu, 1 lžč strouhaného zázvoru, ghí nebo olej, sůl.
1) Basmati rýži uvařím samostatně v osolené vodě. Z citrónu vymačkám šťávu (bez pecek - ale malé kousky dužiny nejsou na závadu). Na troše ghí nebo oleje opeču kešu do zlatohněda. Děrovanou obracečkou oříšky vyndám na savý papír a prozatím nechám stranou.
2) Ve stejném tuku krátce orestuji hořčičné semínko. Přihodím pokrájenou chilli papričku (kdo nemá rád, vynechá), kari lístky a zázvor. Vše orestuji. Přidám kurkumu, dle chuti osolím a zastříknu malým množství vody. Vydusím na tuk. Takto je tarka pro citrónovou rýži hotová.
3) Vařenou rýži vyklopím do tarky, přidám citrónovou šťávu a vše dobře promíchám. Hotovou rýži už jen posypu opečenými kešu oříšky a posypu čerstvými listy koriandru.