Zajímavá varianta vegetariánského kari: Opečené brambůrky v krémové kokosové omáčce. Brambory se opékají předem i se slupkou a do kari je přidáte až na závěr. Kupte ty nejmenší jaké najdete. Pokud máte brambory velké, nejdříve je rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky. K tomuto kari se jako příloha hodí placky, ale výborná je i kokosová rýže.
Budete potřebovat: 10 nových brambor i se slupkou, 1 hrnek kokosového mléka, 1 lžíci mleté garam masaly, 1 lžíci mletého koriandru, malou hrst spařených oloupaných mandlí, necelou lžíci čerstvého zázvoru pokrájeného na větší kousky, 1/2 lžíce mleté kurkumy, ½ lžíce cukru, olej nebo máslo ghí, zelené chilli – množství podle chuti, 1 lžíce limetkové šťávy, hrst čerstvé máty a koriandru.
Na marinádu k bramborám: 3 lžíce oleje, plná lžička kurkumy, sůl, chilli podle chuti.
1) Brambory propíchejte vidličkou a dobře obalte ve směsi oleje, červeného chilli, kurkumy a soli. Přendejte do trouby a opékejte na roštu při 200°C přibližně půl hodiny.
2) Na tuku opečte všechno mleté koření (protože je koření mleté, opékejte jen krátce a na nízkou teplotu, aby se nespálilo.) Pak přidejte pokrájený čerstvý zázvor, mandle, sůl a půl hrnku kokosového mléka. Podle potřeby zastříkněte vodou a vařte na mírném ohni 15 minut.
3) Směs umixujte dohladka ponorným nebo stolním mixérem. Přidejte cukr, limetkovou šťávu a opečené brambory. Vařte na mírném ohni dalších deset minut. Podle potřeby přidejte trochu vody, pokud je omáčka hustá a připaluje se.
4) Po deseti minutách vmíchejte do omáčky zbytek kokosového mléka a hrst čerstvých bylinek (máta, koriandr). Promíchejte. Dále už nevařte a podávejte.