S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Kuřecí kari s garam masalou a kokosovým mlékem

07.04.2022

Kuřecí kari s garam masalou a kokosovým mlékem

Kari s jemnou chutí kokosového mléka, čerstvého koriandru kořeněné garam masalou je inspirováno thajskou kuchyní. Hutná omáčka z čerstvých rajčat, cibule a mrkve je v původním receptu zcela bez chilli. Chilli papričky tedy můžete z receptu úplně vynechat. Kořeněnou pikantní chuť pokrmu dodá výborná směs mletého koření garam masala.

Na marinádu potřebujete: šťávu z 1/2 limetky, 1 kopcovitou lžičku mleté garam masaly, 3/4 kelímku hutného bílého jogurtu. 

Dále potřebujete: 2 kuřecí stehenní řízky (bez kostí a blan), 1 a 1/2 větší mrkve,1/2 plechovky krájených rajčat, 1 velkou bílou cibuli, 2 stroužky česneku, cca 1 cm čerstvého zázvoru, máslo ghí, 2-3 sušené chilli papričky, svazek čerstvého koriandru, 150ml hutného kokosového mléka, sůl, pepř, ještě jednu lžičku mleté garam masaly, 1 lžíci hnědého cukru, vodu nebo vývar (zeleninový, kuřecí) množství dle potřeby během vaření.

Postup: 

1) Vše na marinádu promíchejte a vložte maso. Maso marinádou dobře obalte a nechte odležet několik hodin (já nechávám přes noc). Mrkev, cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na tenké plátky. Otrhejte lístky čerstvého koriandru, dejte je stranou a natě si nechte do omáčky.

2) Na ghí nejdříve opečte celé chilli papričky (pokud dáváte) a přidejte cibuli. Restujte na nízkou teplotu asi deset minut. Přisypte česnek, zázvor, promíchejte, krátce opečte a přidejte mrkev. Vše opékejte pět minut na nízkou teplotu, občas promíchejte. 

3) Přidejte krájená rajčata (včetně tekutiny), koriandrovou nať a kokosové mléko. Rozmíchejte, zastříkněte trochou vývaru nebo vody a přikryté pomalu vařte cca 20 minut. Odstraňte chilli papričky, koriandrové natě a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Ochuťte solí, pepřem a vmíchejte mletou garam masalu. Do omáčky vyklopte marinované maso (včetně marinády) a přiveďte k varu. Pokud je potřeba nařeďte ještě trochou vývaru. Vařte cca 45 minut dokud maso není zcela měkké a tuk vystoupí na hladinu. Před podáváním posypte lístky čerstvého koriandru a ještě můžete lehce poprášit garam masalou.

Vhodná příloha je basmati rýže a/nebo placky čapátí.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MGEzO