V horkém letním počasí to chce něco rychlého a lehkého. Skvělým tipem je i toto indické kari „Aloo ghobi.“ Tentokrát jsem základní rajčatové pyré ještě doplnila lilkem. Jídlo je lehké a v kombinaci s bílým jogurtem i osvěžující.
Potřebujete: ¼ květáku, přibližně stejné množství brambor (vše v syrovém stavu), 1 lilek, 1 větší cibule, 2 spařená a oloupaná rajčata nebo sladká italská rajčata z plechovky, lžička utřeného česneku a lžička strouhaného zázvoru (nebo hotové česnekovo-zázvorové pasty), pasta zelené chilli, celý římský kmín, černucha setá, turmerik, sůl, garam masala mletá, ½ lžičky mletého koriandru, rostlinný olej, bílý jogurt a placky čapátí.
Postup:
1) Lilek podélně rozpulte a pokrájejte na menší dílky. Osolte a nechte stranou. Mezitím na větším množství oleje krátce opečte lžičku černuchy seté a lžičku celého římského kmínu. Přidejte najemno pokrájenou cibuli a snižte teplotu. Nechte opékat několik minut.
2) Nakrájený lilek dobře osušte papírovými ubrousky a přisypte k cibuli. Opékejte na nízkou teplotu. Přidejte pastu zelené chilli (množství podle chuti), zázvor a česnek a za stálého míchání společně opékejte. Do směsi vmíchejte všechno ostatní koření: lžičku turmeriku, garam masaly a ½ lžičky mletého koriandru. Osolte a podle potřeby nařeďte malým množstvím vody. Duste asi 20 minut.
3) Přidejte brambory a květák pokrájené na větší kousky. Nařeďte trochou vody a duste dokud zelenina není zcela měkká. Toto kari je sušší, proto nechte případný přebytek tekutiny vyvařit. Každou porci podávejte s lžící bílého jogurtu a plackami čapátí.