Potřebujete: 1 hrnek datlí , 1/2 hrnku kešu ořechů, ½ hrnku loupaných nesolených pistácií, hrst sultánek, 2 lžičky kakaa, 1 velmi zralý (až přezrálý) banán (nejlepší je ten s hnědou slupkou), 2 lžíce arašídového másla.
Postup: 1) Datle dobře omyjte v sítu pod tekoucí vodou a zbavte pecek. Přendejte do kuchyňského robotu, přisypte kešu ořechy, sultánky a pistácie a vše rozsekejte na hrubší pevnou pastu. Vzniklou hmotu vtlačte na dno formy. (Pokud si jako já práci rádi komplikujete, korpus nedávejte do formy, ale vtlačujte do silikonových mističek na muffiny :-)). Prozatím vložte do lednice.
2) Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte arašídové máslo a kakao. Vše rozmíchejte a vzniklým krémem potřete datlový korpus.
3) Hotový dezert nechte vychladit nejlépe přes noc. Pokud nechcete tak dlouho čekat, vložte na 30 minut do mrazáku. Dezert musí být dostatečně tuhý, aby šel dobře krájet (nebo vyklopit z formiček).
Tipy pro přípravu nepečeného dortu z datlí: Čokoládový krém můžete ještě posypat nasekanými pistáciemi nebo strouhaným kokosem.
Datle které nejsou čerstvé, namočte před přípravou na půl hodiny do teplé vody.
Pokud nemáte dobře vyzrálý banán, můžete čokoládový krém dosladit dvěmi lžícemi medu.
Pro snažší vtlačení korpusu do formiček potřete prsty kouskem přepuštěného másla ghí nebo oleje. Hmota se pak nelepí na prsty.