Potřebujete: 4 hrsti fazolí černé oko (1 hrst = 1 porce) namočených ve vodě, máslo ghí, 2 větší cibule nakrájené na malé kostičky, 3 rajčata bez slupky a semínek, 2 lžičky čerstvých najemno posekaných chilli papriček bez jadýrek nebo 1 lžička hotové pasty, lžička celého římského kmínu, 2 lžičky směsi ze strouhaného zázvoru a utřeného česneku nebo hotové pasty, lžička kurkumy, lžička mleté garam masaly, 1 ½ lžičky mletého koriandru, sůl, pepř a listy koriandru.
Můžete použít suché fazole nebo již vařené z konzervy. K tomuto kari také doporučuji tuto směs koření speciálně namíchou pro luštěninové kari: Koření Rajmah Masala 100g
1) Luštěniny uvařte v nesolené vodě doměkka (asi 45 minut). Mezitím na rozpáleném ghí krátce opečte celý římský kmín. Přidejte pokrájenou cibuli a chilli a pár minut společně opékejte. K cibuli vmíchejte zázvor s česnekem (pokud používáte zvlášť – nejdříve pouze zázvor, pak teprve česnek). Na sucho opékejte za stálého míchání asi 5 minut.
2) Spařená oloupaná rajčata rozkrájejte na „kaši“ a přidejte k cibuli. Vmíchejte všechno koření kromě listů koriandru (tedy: kurkumu, garam masalu a koriandr mletý). Vše dobře promíchejte. Pár minut opékejte. Přidejte trochu vody, sůl a pepř podle chuti a přikryté duste na nízkou teplotu asi 45 minut. Podle potřeby doplňte vodu, ale před koncem ji nechte vyvařit, aby omáčka zhoustla. Před koncem varu vmíchejte vařené fazole a vše prohřejte. Posypte koriandrem a podávejte s plackami čapátí.