S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Okra s kurkumou

02.04.2022

Okra s kurkumou

Tento úžasně jednoduchý recept mám od naší zákaznice Vlaďky. Vlaďka se do indické kuchyně zamilovala během pobytu na Srí Lance a tak u nás pravidelně doplňuje zásoby. Díky své práci je v kontaktu s mnoha cizinkami a právě od jedné z nich – konkrétně Indky, získala dnešní recept. Indka jí recept předávala se slovy, že to je „to nejvíc zdravé indické“. Má ho prý od své maminky, která ani přes vysoký věk nikdy nepotřebovala doktora, protože každé indické jídlo je zároveň lék... Kurkuma je zdravá pro celý organismus, posiluje imunitu a čistí tělo od infekcí, plísní a parazitů. Okra je zase plná vlákniny, projde celou trávicí soustavou a pořádně vás zevnitř „vypucuje“. Nabalí na sebe všechny nečistoty a pomůže je vyloučit z těla ven. 

Potřebujete: jednu plechovku okry (pokud máte, určitě použijte čerstvou okru), dvě střední cibule pokrájené na drobné kostičky, plnou lžičku kurkumy, sůl a pepř, trochu vody na podlití. Kdo chce (a já jsem chtěla! :-)) přidá pro tuplovaný očistný účinek lžičku zelené chilli pasty.

Postup: 1) Okru omyjte, osušte a odkrojte stopky. Nakrájejte ji na podélné špalíčky. Pokud používáte konzervovanou okru, stačí ji slít z nálevu. Asi deset minut opékejte na pánvi, dokud okra nepustí lepkavou tekutinu (alias zelený sliz).

2) Přidejte cibuli (popřípadě i chilli) a dál opékejte. Až cibule zezlátne, přidejte kurkumu, sůl a pepř. Podlijte vodou a duste 10-15 minut. Pokud máte okru z konzervy, stačí ji dusit pouze pět minut a máte hotovo. Podávejte s rýží nebo plackami čapátí. Pokud jste dali hodně chilli, můžete chuť zjemnit hutným bílým jogurtem. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZWI3ZWFlMT