Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Rashidová
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Rashidová
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Čočka bílá, 500g

Čočka bílá, urid dal 500g
Obsahuje recept
Výrobce:Heera
Katalog. číslo:11702
Hmotnost položky:0.502 kg
Naše cena: 84 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

500g, Čočka bílá Urid Dal

Složení: čočká bílá (urid dal). Může obsahovat stopy lepku. Země původu Indie. Vyrobeno v UK. Skladujte v suchu a chladu.

Drobná čočka bílé barvy bohatá na vlákninu, minerály a zejména bílkoviny. Kvůli vysokému podílu bílkovin je velmi vhodná pro vegetariány. Doba varu bílé čočky urid dal je cca 1,5 hodiny. Před vařením je nutné ji namočit na několik hodin. Hodí se pro přípravu kari i smažených "vadas".

Jak vařit urid dal: čočku namočte do vody na několik hodin (můžete nechat přes noc). Je vhodné vodu několikrát vyměnit a čočku zároveň v sítu propláchnout pod tekoucí vodou. Urid dal slijte, propláchněte a vařte v nesolené vodě na velmi nízkou teplotu do měkka. Během vaření seberte bílou pěnu, která se vytvoří na povrchu. Celková doba varu je cca 1,5 hodiny. Vyzkoušejte, zda je čočka měkká. Pokud ano slijte a opět propláchněte pod tekoucí vodou. Dál upravujte podle konkrétního receptu.

Haleem kari (směs luštěnin a trhaného kuřecího masa)

Recept na toto chuťově rozmanité jídlo není nijak složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky najednou. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení (přibližně 3 hodiny). Uvedené množství v rozpisu je na 6 porcí (tedy velký oběd s nášupem a ještě něco do mrazáku :-)

Na luštěninové pyré: od každého druhu 80gr - mung dal, červená loupaná čočka (masoor dal), žlutý hrách, bílá čočka urid dal, 40gr rýže basmati, 40gr bulguru, 1 lžíce kurkumy, 1 lžička soli.

Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíce celé garam masaly, 1 lžička  soli, 1/2 lžičky kurkumy.

Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky stouhaného zázvoru, 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžička od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 4 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu. K podávání: sušené listy pískavice, směs koření chaat masala, čerstvý koriandr.

1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den slijte. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce, přidejte kurkumu, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte doměkka (ideálně v papiňáku). Jakmile jsou luštěniny měkké vše částečně slijte, přidejte lžičku soli a rozmačkejte na pastu (hustota pasty je podobná krémové polévce).

2) Ke kuřecímu masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka. Maso oddělte od kosti a natrhejte na velmi malé kousky. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).

3) Cibuli opečte do zlato-hněda na větším množství oleje (cca 1 hrnek oleje). Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte. Přidejte koření (nechte krátce opéct na tuku) a dle chuti osolte. Vmíchejte rajčatové pyré, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste....a duste....a duste.... Na nízký stupeň cca tři hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchněte a podle potřeby přidejte malé množství vody.

4) Omáčka je hotová jakmile necítíte ostrou chuť cibule, česneku ani zázvoru. Všechny chutě jsou jemné a dokonale propojené. Zároveň se odděluje tuk. Vmíchejte trhané kuřecí maso a luštěninové pyré. Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Před podáváním kari posypte sušenou piskavicí, čerstvým koriandrem, poprašte směsí koření chaat masala a ještě zakápněte citrónem.

Dahi vada (luštěninové placičky v jogurtové rajtě)

Bílý jogurt, čerstvá zelenina a k tomu drobná bílá čočka – i s tak podivnou kombinací si indická kuchyně umí poradit! Pokrm se jmenuje Dahi vada. Je to velmi lehké jídlo z čočky urid dal, které ale zároveň dobře zasytí. Obsahuje velké množství bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Pokrm dahi vada je vhodné připravovat zejména v letních měsících, protože příjemně ochlazuje.

Na 3 porce potřebujete: 150g namočené a zcezené čočky urid dal, menší najemno pokrájenou červenou cibuli, mletý římský kmín, mletou kurkumu, hrst čerstvého pokrájeného koriandru, chilli podle chuti, špetku jedlé sodprášku do pečiva, sůl, na tvarování vadas rýžovou mouku.

Na rajtu dále potřebujete: bílý jogurt, mléko, špetku černé ajurvédské soli, na kostičky pokrájená rajčata (bez jadýrek) a salátovou okurku.


1) Namočený a zcezený urid dal rozmixujte ve stolním mixéru na hladkou bílou kaši. Během mixování přidejte pouze tolik vody, aby bylo možné čočku umixovat. Rozmixovaný urid dal vyklopte do misky, přidejte prášek do pečiva, cibuli a ochuťte mletým římským kmínem, turmerikem a čerstvým pokrájeným koriandrem. Podle chuti osolte. Pokud chcete, můžete přidat i trochu chilli pasty. Směs dobře promíchejte a nechte hodinu odstát.

2) Mezitím si připravte jogurtovou rajtu: bílý jogurt nařeďte trochou mléka, ochuťte černou himalájskou solí a vmíchejte rajčata a okurku. Dejte vychladit. V hluboké pánvi rozpalte větší množství oleje. Vada musí být alespoň z půlky ponořená, jinak se bude rozpadat. Pomocí rýžové mouky tvarujte z těstíčka malé placky a opékejte z obou stran dozlatova. Hotové podávejte s jogurtovou rajtou. Můžete je jen přelít nebo vadas naskládat přímo do rajty jako na obrázku. Vhodnou přílohou jsou placky čapátí a čerstvá krájená zelenina.



Zpět na předchozí stránku.

© 2020 Vlasta Waliyah Rashidová Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.