Nakoupeno za: 0 Kč

Provozovatel

Vlasta Waliyah Rashidová
---
----- ---

IČO: 63896354
(Firma není plátcem DPH)

Tel.: 606680435

E-mail | HOT-LINE

Vlasta Waliyah Rashidová
Fyzická osoba zapsaná v Živnostenském rejstříku od 30.4.2007




Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail a budete informováni o novinkách a výhodných akcích.

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Počítadlo

TOPlist

Tisk stránky

Indické koření Garam Masala mletá

Koření Garam Masala mletá 100g
Obsahuje recept
Výrobce:Heera
Katalog. číslo:31300
Hmotnost položky:0.102 kg
Naše cena: 43 Kč
Skladem:zboží je skladem

ks
Přidat do oblíbených položek | Poslat e-mailem

100g, Směs koření Garam Masala mletá

Složení: Koriandr, římský kmín, nové koření, muškátový oříšek, pepř, kardamom, hřebíček, fenyklový a bobkový list.

Skladujte v suchu a chladu. Země původu Indie.

Směs garam masala je asi nejznámější indické koření a tvoří základ mnoha indických kari. Koření garam masala je známé též pod názvem "koření pěti vůní". Směs garam masaly se liší podle regionu a někteří kcuhaři si garam masalu navíc dále upravují podle své receptury.

Celé koření Garam Masala se nejdříve opeče na tuku a pak teprve se přidávají ostatní ingredience (cibulka, maso, rajčata..) Mleté koření garam masala nelze takto použít, protože by se na rozpáleném tuku rychle spálilo. Pokud máte mletou garam masalu, přidejte ji do kari až během vaření. Pokud chcete, můžete během vaření zkombinovat obě varianty koření garam masala - do základu kari použít celou garam masalu a v průběhu vaření ještě přidat mletou masalu pro dochucení. 

Garam masala je silně aromatická směs koření z Indie. Garam znamená "horká" a masala znamená "směs koření". Přičemž "horká" zde nemusí nutně odkazovat na ten druh horka, který si spojujeme s chilli papričkami, ale na to, že koření se nejprve opeče a pak teprve dál zpracuje.

Směs koření Garam masala je v současnosti jedním z nejprodávanějších koření indické kuchyně a má velmi široké použití.

Plněné chlebové placky Naan

Na chlebové placky naan potřebujete: 220g hladké mouky, 150g celozrnné hladké mouky atty, 1/3 kostičky droždí, 1/2 lžč soli, 1/2 lžč kypřícího prášku, 1 plnější lžč cukru, 90 ml teplého mléka, 1 lžíci rostlinného oleje, 70g bílého jogurtu.

Na náplň placek potřebujete: 4 větší brambory uvařené ve slupce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 cm strouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 usekané chilli papričky (můžete vynechat). Celé koření: 1 lžč celého římského kmínu, 1/2 lžč celého fenyklového semínka, 1 lžč celého koriandru. Mleté koření: 1 lžč garam masaly, 1 lžč mletého koriandru, olej, sůl. Z tohoto množství těsta připravíte šest plněných naanů.

Postup: 1) Ve větší míse promíchejte obě mouky, kypřící prášek, sůl, olej a jogurt. Vznikne drolivá hrudkovitá směs. Uprostřed směsi udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a 4 lžíce teplého mléka.

2) Jakmile vzejde kvásek, přidejte trochu mléka a začněte zpracovávat těsto. Začněte od středu a do kvásku postupně zapracujte mouku. Po troškách přidávejte mléko. Těsto musí být pružné a nelepivé. Zformujte ho do bochánku, potřete vrstvičkou oleje a nechte dvě hodiny kynout v míse přetažené potravinovou fólií.

3) Připravte náplň: Všechno celé koření podrťte v hmoždíři a opečte na větším množství mírně rozpáleného oleje. Přisypte chilli, česnek a zázvor a ještě krátce orestujte. Brambory oloupejte, rozmačkejte a přidejte celé koření (včetně oleje z pánve), mleté koření, trochu soli a promíchejte. Pokud máte čerstvé bylinky, můžete též přidat. Velmi dobrý je libeček nebo koriandr. Směs nechte prozatím stranou.

4) Vykynuté těsto s pomocí bílé mouky zpracujte a rozdělte na šest stejných dílů. Každý díl rozválejte dotenka. Náplň si také rozdělte na šest dílů. Do středu rozválené placky navršte díl připravené náplně a rovnoměrně ji rozetřete (ne až těsně k okrajům).

5) Okraje placky vytáhněte a uzavřete "do měšce". Otočte ji spojem dolů a lehce promačkejte dlaní tak, abyste náplň rovnoměrně rozprostřeli. Pak válečkem znova rozválejte dotenka (cca 1 cm).

6) Rozválené naany potřete máslem a pečte v předehřáté troubě na 220°C v horní části trouby vždy 3-5 minut z každé strany.

7) Zhruba po pěti minutách placku otočte a opečte i z druhé strany. Jakmile placky vytáhnete z trouby, opět potřete trochou másla.

 

Shahi paneer masala (marinovaný domácí sýr v omáčce s jemně mletými kešu oříšky, čerstvou paprikou a rajčaty)


Potřebujete: 350gr sýru panýr,1 střední červenou papriku, plechovku krájených rajčat, 2 bílé cibule, vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, hrst kešu ořechů, 1 lžíci hnědého cukru, kelímek sladké tučené smetany, 1 sušenou chilli papričku, 1 lžičku celého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, malou hrst sušených listů pískavice, čerstvý koriandr, máslo ghí.

Na marinádu potřebujete: lžičku mletého římského kmínu, lžičku mletého koriandru, lžičku mleté garam masaly, olej.

Postup: 1) Všechny ingredience na marinádu smíchejte. Panýr nakrájejte na kostky nebo tenké trojúhelníky a naložte do marinády. Dobře promíchejte, aby byl sýr obalený. Nechte v chladu několik hodin. Panýr potom opečte na másle ghí ze všech stran. Do hotového kari ho přidáte až v závěru. Není potřeba ho dále upravovat.

2) Kešu dejte do malého robotu (ideální je mini-chopper) a přidejte trochu vody, abyste ořechy mohly rozsekat na jemnou pastu. Kešu pasta by měla být jemná bez jakýchkoli "drobečků".

3) Na lehce rozpáleném ghí opečte lžičku celého římského kmínu a sušené chilli papričky. Koření krátce opečte. Přidejte najemno pokrájené cibule. Snižte teplotu, promíchávejte a duste cca 10 - 15 minut. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu. Za minutku přidejte i kešu pastu, cukr, plechovku rajčat včetně tekutiny a na nudličky pokrájenou červenou papriku. Vmíchejte lžičku mleté garam masaly a lžičku mletého koriandru. Podle chuti osolte, případně přidejte trochu vody a přiklopené na nízký stupeň vařte 40 minut. Omáčku pak rozmixujte na jemno ponorným mixérem.

4) Na závěr do kari vmíchejte tučnou smetanu, opečený panýr a sušené listy pískavice (promněte mezi dlanemi a tužší dlouhé stonky, které vám  zůstanou v ruce, vyhoďte). Krátce povařte (asi pět minut). Posypte čerstvým koriandrem a podávejte s basmati rýží nebo plackami čapátí.

 Zajímá vás víc?  Život s chutí kari - Kari s chutí života

...pak by se vám mohla líbit moje netradiční indická kuchařka s autobiografickým příběhem, mými nejlepšími recepty a podrobným doporučením jak uvařit skvělé kari: Život s chutí kari - Kari s chutí života 

 

 



Zpět na předchozí stránku.

© 2021 Vlasta Waliyah Rashidová Všechna práva vyhrazena. Zobrazit panel o souborech cookie.

Aplikace pro Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o.