Jednoduché na přípravu, skromné na ingredience - bohaté chutí, vůní i nutričními hodnotami... Takové jsou klasické domácí luštěninové dhaly. Tento jednoduchý recept jsem se naučila od Aliho, majitele pákistánské restaurace Mailsi a patří k mým nejoblíbenějším. Nejčastěji ho připravuji trochu pálivější a podávám s krájenou čerstvou okurkou, bílým jogurtem a plátkem citronu. Vhodnou přílohou jsou placky čapátí.
Potřebujete: 3/4 hrnku červené celé čočky, 1 indický bobkový list tamala , 2 lžíce másla ghí, rostlinný olej, 2-3 celé chilli papričky, 1 lžč celého římského kmínu, 2 malé drobně pokrájené cibule, 1 lžičku prolisovaného česneku a o něco méně strouhaneho zázvoru (nebo 2 lžičky hotové pasty), 1 úsporná lžička od každého: kurkuma, garam masala, koriandr, sůl dle chuti. 1 rajče bez slupky rozsekané na pastu, na závěr plátek citrónu a lžíci čerstvého zázvoru jemně pokrájeného na nudličky.
1) Luštěniny nasypte do síta a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Několik hodin nechte stát v nesolené vodě. Vodu slijte a luštěniny opět propláchněte pod tekoucí vodou. Takto připravené je můžete dát vařit. Vody dejte dostatek, ať ji nemusíte během vaření přidávat. Nesolte ji, ale můžete přidat lžičku mleté kurkumy. Luštěniny vařte zcela do měkka. To znamená, že je nemusíte kousat a snadno je rozmáčknete mezi prsty. Vývar můžete použít k ředění kari omáčky.
2) Vedle do pánve nalijte trochu rostlinného oleje a přidejte ghí. Rozehřejte a krátce orestujte bobkový list, celé chilli a římský kmín. Přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí vmíchejte česnek a zázvor. Když je cibulka zlatohnědá přidejte mleté koření: kurkumu, koriandr, garam masalu. Krátce orestujte a vmíchejte rajče. Zprudka vyduste na tuk.
3) Zastříkněte trochou vody a duste dokud se základ nezredukuje a z kari začne vystupupovat vůně koření. Během dušení základu udržujte obsah vody minimální, až ke konci kari naředíte podle potřebné konzistence. Můžete použít vývar z luštěnin.
4) Vařené a slité luštěniny vmíchejte do kari. Promíchejte a část luštěnin rozmačkejte na zahuštění. Zakápněte citronem, přidejte ještě pár špalíčků zázvoru a podávejte s plackami čapátí a dušenou rýží basmati.