S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Domácí luštěninový dhal (Whole brown lentils curry)

27.07.2022

Domácí luštěninový dhal (Whole brown lentils curry)

Jednoduché na přípravu, skromné na ingredience - bohaté chutí, vůní i nutričními hodnotami... Takové jsou klasické domácí luštěninové dhaly. Tento jednoduchý recept jsem se naučila od Aliho, majitele pákistánské restaurace Mailsi a patří k mým nejoblíbenějším. Nejčastěji ho připravuji trochu pálivější a podávám s krájenou čerstvou okurkou, bílým jogurtem a plátkem citronu. Vhodnou přílohou jsou placky čapátí.

Potřebujete: 3/4 hrnku červené celé čočky, 1 indický bobkový list tamala , 2 lžíce másla ghí, rostlinný olej, 2-3 celé chilli papričky, 1 lžč celého římského kmínu, 2 malé drobně pokrájené cibule, 1 lžičku prolisovaného česneku a o něco méně strouhaneho zázvoru (nebo 2 lžičky hotové pasty), 1 úsporná lžička od každého: kurkuma, garam masala, koriandr, sůl dle chuti. 1 rajče bez slupky rozsekané na pastu, na závěr plátek citrónu a lžíci čerstvého zázvoru jemně pokrájeného na nudličky. 

1) Luštěniny nasypte do síta a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Několik hodin nechte stát v nesolené vodě. Vodu slijte a luštěniny opět propláchněte pod tekoucí vodou. Takto připravené je můžete dát vařit. Vody dejte dostatek, ať ji nemusíte během vaření přidávat. Nesolte ji, ale můžete přidat lžičku mleté kurkumy. Luštěniny vařte zcela do měkka. To znamená, že je nemusíte kousat a snadno je rozmáčknete mezi prsty. Vývar můžete použít k ředění kari omáčky.

2) Vedle do pánve nalijte trochu rostlinného oleje a přidejte ghí. Rozehřejte a krátce orestujte bobkový list, celé chilli a římský kmín. Přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí vmíchejte česnek a zázvor. Když je cibulka zlatohnědá přidejte mleté koření: kurkumu, koriandr, garam masalu. Krátce orestujte a vmíchejte rajče. Zprudka vyduste na tuk.

3) Zastříkněte trochou vody a duste dokud se základ nezredukuje a z kari začne vystupupovat vůně koření. Během dušení základu udržujte obsah vody minimální, až ke konci kari naředíte podle potřebné konzistence. Můžete použít vývar z luštěnin.

4) Vařené a slité luštěniny vmíchejte do kari. Promíchejte a část luštěnin rozmačkejte na zahuštění. Zakápněte citronem, přidejte ještě pár špalíčků zázvoru a podávejte s plackami čapátí a dušenou rýží basmati.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NWVhYjM0