Panýr tikka masala je pro mě jedno z nejlepších jídel na světě. Zahřeje tělo i duši a vždycky mi zlepší náladu. Takže pokud potřebujete povzbudit, určitě vyzkoušejte.
Potřebujete: 1 jemně pokrájenou cibuli, 1lžč římského kmínu, 1 lžč strouhaného zázvoru, 1 lžč podrceného česneku, 2-4 chilli papričky, hrst kešu ořechů, 1 necelou lžičku od každého: mletý koriandr, mletou garam masala, mletou kurkumu. 1 sladké na pastu rozsekané rajče, 50 - 100ml smetany, sůl, 1 lžíci listů pískavice.
Na kostky pokrájený čerstvý panýr z 1L tučného mléka. K podávání: čerstvý koriandr, dušenou basmati rýži a placky čapátí.
1) Kešu nasypu do malého kuchyňského robotu. Přidám jen tolik vody, abych mohla ořechy rozmixovat na hladkou pastu.
2) Na tuku (směsi másla ghí a oleje) krátce orestuji římský kmín. Jakmile se koření rozvoní přisypu pokrájenou cibuli. Těsně než cibule zezlátne, přimíchám zázvor, česnek, chilli papričky a prudce orestuji. Vmíchám pastu z kešu ořechů. Promíchám a vydusím na tuk. Přisypu všechno mleté koření, krátce orestuji.
3) Přidám usekané rajče, zastříknu trochou vody a dusím cca 15 minut. Omáčku zjemním smetanou, osolím a na závěr přidám lžíci pískavice.
Omáčku nechám zvolna přejít varem. Kostky panýru vmíchám do hotové omáčky a společně prohřeji. Sypu čerstvým koriandrem a podávám s dušenou basmati rýží a plackami čapátí.