Egg curry nebo-li "vajíčkové kari" je tradiční pokrm jižní Indie a oceníte ho zejména ve chvíli, kdy nemáte po ruce mnoho ingrediencí, ze kterých uvařit. Kari s vajíčkem perfektně obohatí zejména vegetariánskou kuchyni, pro kterou je skvělým zdrojem bílkovin.
Potřebujete: 2-3 vejce natvrdo, 2 lžíce kešu ořechů, 2 jemně pokrájené cibule, 1 větší rozsekané rajče, 1 vrchovatou lžč česnekovo-zazvorové pasty, 2 chilli papričky, 1/2 lžč mletého koření od každého: kurkuma, koriandr, římský kmín, garam masala, 1 lžíce listů pískavice, tuk, sůl, 2-3 lžíce bílého jogurtu.
1) Kešu nasypte do malého robota. Přidejte trochu vody a rozmixujte na jemnou pastu. Na větším množství oleje nechte zesklovatět cibuli. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu a chilli papričky. Jakmile je cibule zlatohnědá krátce orestujte všechno mleté koření. Přidejte rozsekané rajče a pastu z kešu ořechů. Zprudka vyduste na tuk.
2) Dle chuti osolte zastříkněte trochou horké vody a duste, dokud se základ nezredukuje a nevymizí syrové kyselé chutě. Vody udržujte minimálně, kari začněte ředit až v závěru dušení. Opatrně vmíchejte 2-3 lžíce bílého jogurtu. Rozmíchejte metličkou. Přidejte listy pískavice a do kari vložte vajíčka vařená natvrdo. Vajíčka nejdříve lehce nařízněte, aby se kari omáčka dostala dovnitř. Podávejte s plackami čapátí.