Cizrnovou pomazánku hummus si můžete koupit hotovou, nebo si doma připravit vlastní. Pro přípravu pomazánky hummus potřebujete pastu tahini a vařenou cizrnu. Tu si můžete koupit již v nálevu (ihned připravena k přípravě), nebo sušenou. Sušenou cizrnu je nutné před přípravou pomazánky nejprve namočit a uvařit doměkka.
1) Pokud pracujete se sušenou cizrnou, uvařte ji nejdříve v nesolené vodě zcela doměkka. Před vařením cizrnu několikrát propláchněte v sítu pod tekoucí vodou a do vody, ve které luštěninu vaříte přidejte 1 lžičku kurkumy. Jakmile cizrna začne vařit, sbírejte plochou naběračkou pěnu z hladiny. Vařená cirzna musí být zcela měkká, to znamená, že ji není třeba kousat a snadno ji rozmáčknete jazykem o patro.
Plechovku již vařené cizrny stačí pouze slít a důkladně propláchnout v sítu pod tekoucí vodou. Další postup je již stejný:
2) Propláchnutou cizrnu nasypte do mísy a přidejte všechny ingredience: 3 stroužky česneku nebo 2 lžičky mletého sušeného česneku, necelou lžíci citrónové šťávy, trochu soli, mletého pepře, 7 lžic olivového oleje a 2 plné lžíce sezamové pasty tahini. Pro zjemnění můžete přidat 1-2 lžíce bílého jogurtu.
3) Vše rozmixujte dohladka. Pomazánku nechte v chladu uležet, aby se jednotlivé chutě spojily. Před podáváním hummus poprašte červenou mletou paprikou (případně chilli), zakápněte olivovým olejem a posypte sezamovými semínky nebo černuchou.
Pomazánku hummus můžete podávat s pečivem, slanými sušenkami, tortillami, čerstvou zeleninou, sušenými rajčaty, olivami, čerstvými bylinkami apod. Hummus můžete také použít jako pomazánku do wrappů nebo připravit chuťovky ze slaných sušenek.