S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Dva (obzvláště vypečené) důvody, proč se v zimě neobejdu bez cizrnové mouky

16.03.2022

Dva (obzvláště vypečené) důvody, proč se v zimě neobejdu bez cizrnové mouky

Důvod č. 1: Teplé křupavé boondi, k jejichž přípravě nepotřebujete téměř nic jiného, než cizrnovou mouku, vodu a koření. Důvod č. 2: Dozlatova opečené bramborové pakory, k jejichž přípravě kromě výše uvedeného potřebujete navíc ještě tři syrové brambory. Obě tyto pochoutky spolu se sklenkou bílého vína tvoří dokonalou společnost pro dlouhé sychravé večery. Jsou rychle hotové a podle aktuální chuti si můžete pokaždé vyrobit jinou variantu.

Boondi: K jednomu hrnku cizrnové mouky přidejte dvě lžíce olivového oleje a cca 1/3 hrnku vlažné vody. Metličkou promíchejte aby vzniklo hustší těstíčko (podobné palačinkovému). Osolte a přidejte koření: asafoetidu a mleté chilli nebo vlastní kombinaci podle vaší chuti.

V pánvi rozpalte olej a vyzkoušejte, zda má těsto správnou hustotu – opačný konec čajové lžičky namočte do těsta, podržte nad pánví a nechte kapku sklouznout do horkého oleje. Pokud se těsto rozteče na placičku, je příliš řídké, pokud naopak ze lžičky samo nesklouzne, přidejte trochu vody a/nebo oleje.

  

Indové mají na boondi speciální „udělátko“, které vypadá podobně jako moje děrovaná obracečka, akorát že je stejně široké jako samotná pánev. Manipulace je tedy mnohem snazší a není třeba s obracečkou nad olejem cestovat. Protože já udělátko nemám, musím si vystačit s obracečkou.

Boondi pečte dozlatova (asi 20 vteřin) a po vyjmutí je přendejte na papírovou utěrku. Na závěr můžete (ale nemusíte – budou dobré i tak) na stejném oleji opéct ještě hrst drcených kešu ořechů a kari listy. Promíchejte s boondi a servírujte ještě teplé s oblíbeným vínem.

Důvod č. 2: Bramborové pakory: Základ těsta je stejný, pouze do něj nepřidávejte olej, ale dejte víc vody, aby těsto bylo řidší než na boondi. Syrové brambory nakrájejte na tenká kolečka (necelý ½ cm). Těstíčko vyšlehejte metlou, přidejte sůl a koření: mletou kurkumu, černuchu a mleté chilli. Plátky brambor namáčejte do těsta a smažte na oleji nebo másle ghí. Podávejte teplé.

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

YzFhOGM1