Recept na toto chuťově rozmanité jídlo není nijak složitý, ale příprava zaměstná tři hrnce a tři plotýnky najednou. Celý trik pikantní a zároveň sametově jemné dokonale propojené chuti spočívá v délce pomalého dušení (přibližně 3 hodiny). Uvedené množství v rozpisu je na 6 porcí (tedy velký oběd s nášupem a ještě něco do mrazáku :-)
Na luštěninové pyré: od každého druhu 80gr - mung dal, červená loupaná čočka (masoor dal), žlutý hrách, bílá čočka urid dal, 40gr rýže basmati, 40gr bulguru, 1 lžíce kurkumy, 1 lžička soli.
Na vařené kuřecí maso: 500gr kuřecích stehen nebo řízků (i s kostí), 1 lžíce celé garam masaly, 1 lžička soli, 1/2 lžičky kurkumy.
Na kari omáčku: 3 cibule pokrájené najemno, 1 hrnek oleje, 2 lžičky prolisovaného česneku, 2 lžičky stouhaného zázvoru (nebo hotovou česnekovo-zázvorovou pastu) 3-4 pokrájené chilli papričky, cca 1 lžička od každého: lehce podrcený celý koriandr, kurkuma, mletá garam masala, mletý římský kmín, sůl, pepř. 3 velká sladká rajčata rozsekaná na pastu nebo rajčata z plechovky, čerstvá šťáva z jednoho velkého citronu. K podávání: sušené listy pískavice, směs koření chaat masala, čerstvý koriandr.
1) Smíchejte všechny druhy luštěnin, zalijte vodou a nechte stát přes noc. Odděleně namočte i rýži a bulgur. Druhý den slijte. Luštěniny, rýži i bulgur nasypte do jednoho hrnce, přidejte kurkumu, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte doměkka (ideálně v papiňáku). Jakmile jsou luštěniny měkké vše částečně slijte, přidejte lžičku soli a rozmačkejte na pastu (hustota pasty je podobná krémové polévce).
2) Ke kuřecímu masu přisypte garam masalu, kurkumu a sůl a ve 2-3 sklenkách vody uvařte doměkka. Maso oddělte od kosti a natrhejte na tenké drobné kousky. (Vývar ani kosti v tomto receptu dále potřebovat nebudeme).
3) Cibuli opečte do zlato-hněda na větším množství oleje (cca 1 hrnek oleje). Přidejte česnek, zázvor, chilli papričky a za stálého míchání krátce opečte. Přidejte koření (nechte krátce opéct na tuku) a dle chuti osolte. Vmíchejte rajčatové pyré, zakryjte a vyduste na tuk. Zastříkněte trochou horké vody a vše duste....a duste....a duste.... Na nízký stupeň cca tři hodiny. Vždy po 20 minutách zkontrolujte, zda se omáčka odspodu nepřichytává, promíchněte a podle potřeby přidejte malé množství vody.
4) Omáčka je hotová jakmile necítíte ostrou chuť cibule, česneku ani zázvoru. Všechny chutě jsou jemné a dokonale propojené. Zároveň se odděluje tuk. Vmíchejte trhané kuřecí maso a luštěninové pyré. Vše dobře promíchejte a přidejte citronovou šťávu. Před podáváním kari posypte sušenou piskavicí, čerstvým koriandrem, poprašte směsí koření chaat masala a ještě zakápněte citrónem.