Jak nejlépe popsat Vindaloo? Jak vypadá a hlavně – jak chutná? Položte na talíř suchou otýpku, podpalte ji - a znáte odpověď! Vindaloo, to je požár na talíři. Ohnivá koule, která vámi proletí, abyste v nekontrolovaném výtrysku slz a potu povstali z popela očištěni jako Fénix. (Nebo se prostě jen v pudu sebezáchovy vrhli k ledničce a zbaběle si zachránili život dávkou ledové vody a bílého jogurtu.) Že jste už Vindaloo v indické restauraci vyzkoušeli a nebylo to nic tak dramatického? Nenechte se mýlit. Dostali jste jeho evropskou „soft” verzi, jak tomu říkám. Pokud si troufáte na pravé vindaloo, musíte číšníka požádat o jeho originální verzi. To je to kouzelné heslo, které vám u obsluhy vydobude patřičný respekt a šéfkuchař do omáčky s radostí vyklopí plný kýbl chilli.
Potřebujete: 500g hovězího masa pokrájeného na kostky, 1 menší cibule nakrájená najemno. Na marinádu: 5 velkých červených chilli papriček (čerstvé nebo sušené), menší kousek skořicové kůry, 6 tobolek hřebíčku, 3 tobolky zeleného kardamomu, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička hořčičného semínka, 1 lžička černého pepře, 5 stroužků česneku a poloviční množství strouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1 lžíci hotové česnekovo-zázvorové pasty), 1 lžíce cukru, ½ šálku kokosového mléka, 2 lžíce oleje, sůl.
Postup:
1)Všechny ingredience na marinádu smíchejte a umixujte do hladka. Směs nechte 30 minut odstát. Do marinády vmíchejte maso a dobře je směsí obalte. Uložte do chladu alespoň na tři hodiny.
2) Maso opékejte na pánvi v oleji na středním plameni (asi pět minut). Přisypte cibulku, chcete-li, můžete přidat i zbylou kokosovou marinádu (doporučuji :-)), podlijte vodou a pomalu duste, dokud maso není zcela měkké.
(Text i recept na hovězí Vindaloo je z knížky Mango, láska a kari)