Potřebujete: 1 kuřecí řízek nakrájený na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky nebo plechovku sladkých italských rajčat, 6 tobolek zeleného kardamomu, 3 větší kousky muškátového květu, hrst řeckého sena, deggi mirch, špetka mletého kardamomu, 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, máslo ghí, 3 zelené chilli papričky pokrájené na tenké nudličky (nejdříve podélně rozkrojte a odstraňte jadýrka), 1 cm čerstvého zázvoru pokrájeného na tenké špalíčky, lžička prolisovaného česneku.
1) Na másle opečte ze všech stran kuřecí maso. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou. Do stejného tuku hoďte celý kardamom (nejdříve můžete lehce rozmáčknout) a muškátový květ. Koření promíchávejte a krátce opečte. Přidejte česnek a pak vmíchejte rajčata. Pokud je to nutné, můžete přidat trochu vody. Přikryté duste asi 25 minut. Rajčatovou směs rozmixujte (ne zcela najemno) ponorným mixérem nebo ve stolním mixéru.
(zleva - celý zelený kardamom, muškátový květ, řecké seno - pískavice)
2) Na jiné pánvi rozpalte nové ghí. Na něm krátce opečte pokrájený zázvor a chilli papričky (pokud nemáte celé chilli nahraďte je pastou. Přes jemné síto propasírujte ke směsi chilli a zázvoru umixované rajčatové pyré. Podle chuti dosolte, přidejte deggi mirch (nechcete-li kari moc pálivé, použijte místo deggi mirch obyčejnou mletou papriku), nařeďte troškou vody a promíchejte. Do omáčky přidejte opečené kuřecí maso. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké.Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!
3) Jakmile je maso měkké, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu. Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – kasoori methi leaves, neboli „řecké seno“, toto koření má zvláštní nahořklou chuť a voní jako… Voní jako seno v Řecku (velmi nápadité přirovnání – ano já vím). Do pokrmu ho neházejte celé, ale rozetřete v dlaních nad omáčkou. Tak se do omáčky dostanou jen lístky a tenké nitky stonků vám zůstanou v ruce. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží. (Uvedený rozpis je na 2 porce)