S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Máslové kuře (Butter chicken)

27.03.2022

Máslové kuře (Butter chicken)

Potřebujete: 1 kuřecí řízek nakrájený na větší kostky, 6 velkých rajčat pokrájených na menší kostky nebo plechovku sladkých italských rajčat, 6 tobolek zeleného kardamomu, 3 větší kousky muškátového květu, hrst řeckého sena, deggi mirch, špetka mletého kardamomu, 1 lžíce medu, 100 ml tučné smetany, máslo ghí, 3 zelené chilli papričky pokrájené na tenké nudličky (nejdříve podélně rozkrojte a odstraňte jadýrka), 1 cm čerstvého zázvoru pokrájeného na tenké špalíčky, lžička prolisovaného česneku.

1) Na másle opečte ze všech stran kuřecí maso. Přendejte na papírovou utěrku a nechte prozatím stranou. Do stejného tuku hoďte celý kardamom (nejdříve můžete lehce rozmáčknout) a muškátový květ. Koření promíchávejte a krátce opečte. Přidejte česnek a pak vmíchejte rajčata. Pokud je to nutné, můžete přidat trochu vody. Přikryté duste asi 25 minut. Rajčatovou směs rozmixujte (ne zcela najemno) ponorným mixérem nebo ve stolním mixéru.

(zleva - celý zelený kardamom, muškátový květ, řecké seno - pískavice)

2) Na jiné pánvi rozpalte nové ghí. Na něm krátce opečte pokrájený zázvor a chilli papričky (pokud nemáte celé chilli nahraďte je pastou. Přes jemné síto propasírujte ke směsi chilli a zázvoru umixované rajčatové pyré. Podle chuti dosolte, přidejte deggi mirch (nechcete-li kari moc pálivé, použijte místo deggi mirch obyčejnou mletou papriku), nařeďte troškou vody a promíchejte. Do omáčky přidejte opečené kuřecí maso. Duste 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké.Podle potřeby můžete dolít trochu vody, ale výsledné kari je hutné a budeme ještě přidávat smetanu, takže s vodou opatrně!

3) Jakmile je maso měkké, vmíchejte tučnou smetanu, trochu medu a špetku mletého kardamomu. Na samotný závěr přidáme ještě jednu kouzelnou ingredienci – kasoori methi leaves, neboli „řecké seno“, toto koření má zvláštní nahořklou chuť a voní jako… Voní jako seno v Řecku (velmi nápadité přirovnání – ano já vím). Do pokrmu ho neházejte celé, ale rozetřete v dlaních nad omáčkou. Tak se do omáčky dostanou jen lístky a tenké nitky stonků vám zůstanou v ruce. Vše ještě krátce prohřejte a vychutnejte si toto výtečné kari s plackami čapátí nebo basmati rýží. (Uvedený rozpis je na 2 porce)

Rubriky blogu

Nejlepší kurzy indické kuchyně v Praze!

Máte rádi indickou kuchyni? Chcete se naučit techniky tradičního vaření domácí kuchyně? Nebo máte raději restaurační krémová kari? Na našich kurzech Vás naučíme oboje! 

Vaříme přímo v indické restauraci. Kurz vede česká lektorka a indický šéfkuchař. Používáme autentické suroviny, domácí rodinné receptury i profesionální postupy šéfkuchaře. 

Lektoři vaří přímo s vámi. Vaření provází podrobný výklad.

Maximálně pět kurzistů zajistí individuální přístup. Menu každého kurzu můžeme upravit tak, aby vyhovovalo přáním a zaměření kurzistů (včetně vegetariánů). 

Tradiční indické stolování v příjemném prostředí luxusní indické restaurace. 

Indické kuchařky s příběhem

Rádi vaříte? Rádi čtete? Nebo snad hledáte originální dárek plný vůní a chutí indické kuchyně? Podívejte se na nabídku mých "indických kuchařek s příběhem."


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

MDJlNGM